U bevindt zich op: Scholen & kindercentra Jeugdgezondheidszorg op school  Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en doktersassistenten ondersteunen en adviseren jongeren (en hun ouder(s)/verzorger(s) of mentoren) in hun ontwikkeling. Met het gezondheidsonderzoek in onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs kunnen leerlingen checken hoe het met hun gezondheid staat. Als het nodig is kunnen we ze adviseren, bijvoorbeeld met praktische tips of als er hulp of zorg nodig is.

Jij en je gezondheid

Met de digitale vragenlijst Jij en je gezondheid checken leerlingen hun gezondheid. In de klas vullen ze de vragenlijst in op de computer, tablet of smartphone. De jeugdverpleegkundige weegt een meet de leerlingen. Bekijk de video over Jij en je gezondheid om te zien wat het gezondheidsonderzoek inhoudt. Meer informatie vind je op de website jijenjegezondheid.

Praktisch

Dit onderzoek wordt bij havo/vwo leerlingen uitgevoerd in klas 2 en klas 4 en bij VMBO leerlingen in klas 1 en klas 3.   

De jeugdverpleegkundige komt in de klas en vertelt wat het gezondheidsonderzoek inhoudt. Vervolgens vullen de leerlingen in de klas de persoonlijk digitale vragenlijst Jij en je gezondheid in. Na afloop ziet de leerling op het beeldscherm de uitkomst. Ook staan er links naar betrouwbare websites voor meer informatie. 

Op het VMBO bespreekt de jeugdverpleegkundige de vragenlijst na aflloop met de leerling en meet en weegt de leerling (met kleren aan). Op HAVO/VWO meet en weegt de doktersassistente de leerlingen (met kleren aan).

Vervolggesprek

Soms nodigt de jeugdverpleegkundige of jeugdarts een leerling uit voor (nog) een vervolggesprek op school. Bijvoorbeeld naar aanleiding van:

  • de antwoorden van de leerling in de digitale vragenlijst;
  • de groeigegevens (lengte en gewicht);
  • signalen, zorgen of vragen die de mentor of zorgcoördinator aandraagt;
  • signalen, zorgen of vragen van ouders;
  • of signalen die vanuit het verleden bij GGD IJsselland bekend zijn.

Mogelijk bespreekt de jeugdverpleegkundige of jeugdarts in overleg met de leerling de zorgen en signalen met de ouder(s)/verzorger(s) en/of de zorgcoördinator of teamleider van school.

Voorzieningen op school

Wat hebben we nodig voor onze gezondheidsonderzoeken?

  • Elke leerling een eigen device (computer, laptop of tablet) en toegang tot internet;
  • Aanwezigheid van de mentor of een leerkracht ter ondersteuning van de jeugdverpleegkundige;
  • Een ruimte voor het meten en wegen (1 of 2 lesuren).
  • Een ruimte waar de gesprekken met de leerlingen kunnen plaatsvinden.

De opbrengst voor school

GGD IJsselland biedt de school een schoolprofiel; de school ontvangt na afloop van de onderzoeken een overzicht waarop te zien is hoe de school scoort op specifieke leefstijlthema’s. De school kan deze informatie gebruiken voor het beleid op het gebied van preventieve gezondheid en leefstijl. Een professional van GGD IJsselland bespreekt ieder jaar de resultaten met school, adviseert hierover en biedt waar nodig ondersteuning. Bijvoorbeeld in relatie tot het programma Gezonde School.

Informatie voor schoolgids of nieuwsbrief

Gezondheidsonderzoeken op voortgezet onderwijs (word)

Dit document is bedoeld voor (her)publicatie in een schoolgids of nieuwsbrief. Het voldoet daarom niet aan de eisen van digitale toegankelijkheid.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.