Hoe kun je MRSA krijgen?
MRSA kun je oplopen via intensief contact (zoals bij het verzorgen, aan-/uitkleden, helpen bij het toiletbezoek, verschonen, wonden verschonen). Vaak verdwijnt MRSA al snel weer van de huid. Je merkt er dan helemaal niks van dat je even MRSA hebt gehad. Net als dat je niet merkt dat je andere bacteriën op je huid hebt. Via normaal dagelijks contact, zoals met een hand geven, loop je geen MRSA op.
Wie kan MRSA krijgen? En wie loopt extra risico om ziek te worden?
Iedereen kan MRSA krijgen. Voor de meeste mensen is MRSA geen probleem. Zieke mensen of ouderen kunnen wel ziek worden van MRSA. In ziekenhuizen en verpleeghuizen is het risico dus ook groter.
Patiënten in het ziekenhuis of verpleeghuis kunnen ook sneller een infectie krijgen. Bijvoorbeeld door een chronische ziekte of door een operatie.
Wat merk je ervan?
Mensen hebben MRSA bij zich zonder dat ze dat merken. Meestal weet je ook niet of je de MRSA-bacterie hebt. Dat maakt gelukkig ook niet uit. Gezonde mensen worden niet ziek van MRSA. Als je de MRSA-bacterie bij je hebt zonder dat je dat merkt, noemen we je een 'MRSA-drager'.
Soms kun je wel ziek worden van MRSA. Dat gebeurt vooral bij mensen die al ziek zijn. Je kunt verschillende klachten krijgen. Bijvoorbeeld een steenpuist of longontsteking. Maar dat komt gelukkig niet vaak voor. Een ‘gewone’ stafylokok kan dezelfde klachten geven. Heb je een MRSA-bacterie bij je en krijg je antibiotica als behandeling, dan kan het zijn dat er andere antibiotica nodig is om goed te werken.
Hoe kan MRSA worden voorkomen?
Je kunt MRSA niet helemaal voorkomen. Er zijn wel maatregelen die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk verspreiding is:
- Handen wassen helpt goed tegen verspreiding van MRSA. Het is altijd belangrijk om goed je handen te wassen;
- In ziekenhuizen en verpleeghuizen worden patiënten met MRSA bijvoorbeeld op een eenpersoonskamer gelegd.