Meisjesbesnijdenis
GGD IJsselland en GGD Noord- en Oost-Gelderland werken nauw samen op het gebied van preventie van meisjesbesnijdenis en het nazorgspreekuur voor vrouwen die in het land van herkomst besneden zijn.
Wat is meisjesbesnijdenis?
Meisjesbesnijdenis of Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waarvoor geen medische noodzaak is. Er zijn verschillende vormen van VGV: vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris.
Een UNESCO-rapport uit 2016 toont aan dat meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten een vorm van meisjesbesnijdenis hebben ondergaan. De besnijdenis kan zware gevolgen hebben voor de lichamelijke en/of geestelijke gezondheid van deze meisjes en vrouwen.
Situatie in Nederland
In Nederland wonen naar schatting zo’n 29.000 vrouwen die in het land van herkomst besneden zijn en hier mogelijk veel klachten van ondervinden. Of die druk voelen hun dochters ook te laten besnijden, omdat de traditie dit voorschrijft en het van hen verwacht wordt.
In Nederland beschouwen we meisjesbesnijdenis als een ernstige vorm van kindermishandeling. Het is een medische ingreep die niet noodzakelijk is en die tot ernstige gezondheidsrisico’s kan leiden. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden en strafbaar. Maar ook als ouders hun dochter in het buitenland laten besnijden, terwijl ze in Nederland wonen, kunnen zij daar voor gestraft worden.
Sleutelpersonen
Sleutelpersonen zijn nieuwkomers in Nederland die een brug kunnen slaan tussen de professionals en statushouders. GGD IJsselland en GGD Noord- en Oost Gelderland hebben veertien sleutelpersonen opgeleid om meisjesbesnijdenis bespreekbaar te maken. Daarnaast heeft GGD IJsselland ook vier sleutelpersonen opgeleid om algemene thema’s binnen de gezondheidszorg te bespreken. De sleutelpersonen kunnen samen met een professional van GGD IJsselland voorlichtingsbijeenkomsten organiseren. Ze kunnen ook een huisbezoek afleggen om bijvoorbeeld een dreigende meisjesbesnijdenis te helpen voorkomen. Daarnaast kunnen ze statushouders doorverwijzen naar de juiste hulpverlening. Wil je een sleutelpersoon inzetten? Neem dan contact op met Marthine Bos via m.bos@ggdijsselland.nl.
Nazorgspreekuur voor vrouwen die besneden zijn
Vrouwen die besneden zijn, kunnen problemen hebben op lichamelijk, psychisch en/of sociaal gebied. Het is belangrijk dat deze vrouwen goede nazorg krijgen. Zij kunnen hiervoor naar het speciale ‘nazorgspreekuur’, waar zij gratis en anoniem met al hun vragen terecht kunnen. Waar nodig wordt een vrouw verwezen naar specialistische hulpverlening.
Publicaties
- Verklaringen tegen meisjesbesnijdenis in 7 talen
- Folder ‘VGV, de stand van zaken’
- Wereldkaart prevalentie VGV
- Focal Point Informatiekaart vormen meisjesbesnijdenis
- Standpunt preventie VGV door de JGZ
- Folder ‘Voor vrouwen zoals u’, zorg voor besneden vrouwen
- Signaalwijzer meisjesbesnijdenis voor leerkrachten
- Wat kan Sara doen als zij problemen heeft?
- Folder ‘wat kunt u doen wanneer u klachten hebt die met meisjesbesnijdenis te maken hebben?’, in meerdere talen.
- Sociale kaart Overijssel