Interactieve lesmaterialen
Lovebuzz
Een interactief spel over liefde, relaties en beginnende seksualiteit. Het spel ondersteunt leraren in het bespreekbaar maken van gevoelige thema’s als seksuele weerbaarheid en seksuele diversiteit in de brugklas van het voortgezet onderwijs. Het speelt zich af rondom zes verschillende personen. Jongeren zien filmfragmenten met verschillende situaties uit het leven van de personen en beantwoorden in teamverband vragen die hierover worden gesteld.
Girls’ Choice
Het spel moedigt meiden aan om te praten over relaties en seksualiteit en over het belang van veilige, gewenste en gelijkwaardige seksuele en relationele contacten. Girls' Choice kan je spelen met twee tot tien deelnemers. De spelers krijgen vragen en opdrachten rond vijf onderwerpen: seksualiteit en relaties, veilig vrijen, zwangerschap en moederschap, jongens, en weerbaarheid. De vragen en opdrachten zijn gericht op kennis, houding, inzicht in risico's en vaardigheden die te maken hebben met wensen en grenzen, anticonceptiegebruik, genderopvattingen, seksualiteit en relaties. Het doel is dat meiden hier op een ongedwongen manier over praten.
Boys R Us
Het spel moedigt jongens aan om te praten over relaties en seksualiteit en over het belang van veilige, gewenste en gelijkwaardige seksuele en relationele contacten. Je kan het spel vier tot tien deelnemers spelen. De spelers krijgen vragen en opdrachten rond vier onderwerpen: omgeving, dates, vrienden, en ik. De vragen en opdrachten zijn gericht op kennis, houding, inzicht in risico's en vaardigheden die te maken hebben met wensen en grenzen, condoomgebruik, genderopvattingen, seksualiteit en relaties. Het doel is dat jongens hier op een ongedwongen manier over praten.
Anticonceptiekoffer
In deze anticonceptiekoffer zitten voorbeelden van alle beschikbare anticonceptiemethoden. Daarbij is er een overzichtsblad aanwezig met de inhoud van de koffer en een toelichting op de koffer. De koffer kan gebruikt worden tijdens de seksuele vorming op school, in de huisartsen- of verloskundigenpraktijk, tijdens Sense-spreekuren, in het jongerenwerk, bij voorlichting aan anderstaligen, maar ook in een één op één gesprek over anticonceptie. Online zijn aanvullende informatie, werkvormen, tools, materialen en e-learnings te vinden.
Ganzenbord (12 – 15 jaar)
Dit is een educatief voorlichtingsspel voor scholen, instellingen en alle plekken waar onder begeleiding seksuele voorlichting wordt gegeven. De ene speler heeft al seksuele ervaringen en de ander nog niet. Er zullen vragen bij zitten waarop de spelers het antwoord niet weten en ook dat is goed. Het spel is juist bedoeld om van elkaar te kunnen leren. Laat de spelers met elkaar in gesprek gaan: Naar elkaar luisteren, hun mening geven en discussiëren over de vraag. Het spel is voor 2 tot 6 spelers.
Oké?! Spel over grensoverschrijdend gedrag
Wanneer is seksueel gedrag grensoverschrijdend? Wanneer is iets oké? Met dit spel bespreek je het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren (12+). Dit gebeurd aan de hand van situaties, stellingen, doe-opdrachten en weetjes. Oké?! leert de spelers seksuele situaties neutraal inschatten aan de hand van de zes regels van het Sensoa Vlaggensysteem. Daarnaast leren ze ook gepast te reageren en waar ze steun kunnen vinden.
Rondje seksualiteit
Een carrouselspel waarmee leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en mbo met elkaar leren praten over hun waarden en normen ten aanzien van relaties en seksualiteit. Op 180 kaarten staan uiteenlopende vragen, onderverdeeld in onderwerpen als weerbaarheid, seksuele oriëntatie en communicatie.
Gedragen gedrag
Welk gedrag is acceptabel en welk gedrag niet? Hoe kijken jullie aan tegen voorvallen van pesten, discriminatie of seksueel gedrag? Het spel ‘Gedragen Gedrag’ brengt werkelijke situaties onder de aandacht en maakt ze bespreekbaar in het team en met leerlingen/studenten. Het doel van het spel is om gewenst en ongewenst gedrag bespreekbaar te maken en samen tot afspraken en regels te komen. Het bijzondere aan dit spel is dat het niet alleen voor onderwijsteams is. Je kunt het spel ook in de klas met je leerlingen spelen. Naast de versie voor het vo en mbo is er ook een versie voor het basisonderwijs.
SeCZ Talk
Een bordspel om docenten hulp te bieden, om jongeren tussen 12 en 25 jaar met een blijvende aandoening of beperking met elkaar te laten praten over hoe zij in hun specifieke situatie kunnen omgaan met seksualiteit, intimiteit en relaties. In de opdrachten gaat het om kennisoverdracht, vorming van een mening en het aanleren van (communicatieve) vaardigheden over relaties, intimiteit en seksualiteit. Een spelbegeleider begeleidt de discussie.
Het spel kan je spelen op het voortgezet speciaal onderwijs van cluster 3 scholen (zoals mytylscholen met een vso afdeling), in revalidatiecentra, bij activiteiten van patiëntenorganisaties, op poliklinieken waar adolescenten/jongvolwassenen voor een consult komen.
Meer informatie via preventieseksuelegezondheid@ggdijsselland.nl