Roadtrip Zelfmoord? Praat erover!

We bezoeken iedere maand een gemeente in de regio IJsselland met een reizende fototentoonstelling. Zo helpen we als GGD om het taboe op zelfdoding te doorbreken en sporen we mensen aan om te vragen naar gedachten aan zelfdoding. Zelfmoord? praat erover!


De fototentoonstelling

Wat veel mensen niet weten, is dat er in bepaalde groepen een groter risico is op zelfdoding. Zo is het aantal zelfdodingen onder Nederlandse mannen al jaren veel hoger als bij vrouwen. Tussen 2017 en 2021 werd 70% van de zelfdodingen in IJsselland door een man gepleegd. Maar ook de nabestaanden van iemand die door zelfdoding is overleden hebben vaker gedachten over zelfdoding, net als jongeren, boeren en LHBTQI+ mensen. Daarom zie je juist deze groepen terug op de foto’s in deze tentoonstelling. De foto’s zijn gemaakt door fotografe Marit Otte. Voor de foto's is gebruik gemaakt van modellen.

Mannen tussen de 40 en 65 jaar

De boodschap is 'Ga in gesprek, het lucht op'. De grote ballon staat voor alle nare gevoelens, stress, negatieve gedachten die je met je meesleept. Je wilt hem het liefst niet laten zien aan anderen. Door in gesprek te gaan, voel je naderhand misschien opluchting. De ballon met narigheid is er nog wel, maar flink wat lichter en zweeft nu naast je. Een gesprek is het begin om er verder mee aan de slag te gaan. Maar een lichte ballon die met je mee zweeft, is al een stukje aangenamer.

Jongeren

Veel jongeren kampen met negatieve gedachten en mentale gezondheidsproblemen. De melding, zoals je ook op je mobiel krijgt als de batterij bijna op is, is nu bestemd als melding van jouw mentale gezondheid. Je mentale batterij is bijna leeg, je zit er doorheen, maar er is een manier om op te laden. Kom in actie, benader iemand die jij vertrouwt en ga in gesprek. Je zult merken dat je oplaadt en dat het rust geeft.

Nabestaanden

Nabestaanden van iemand die suïcide heeft gepleegd hebben er een stuk verwerking bij. Namelijk dat de persoon waarom je zo verdrietig bent en om rouwt, ook de persoon is waar je veel boosheid voor voelt of je schuldig over voelt. Net als bij andere vormen van rouw is het erg belangrijk om er voor iemand te zijn die dit meemaakt als nabestaande. Niet alleen in het begin, maar ook in de maanden en jaren daarna.

Agrarische sector

De hoge werkdruk, geen toekomstperspectief, constant veranderende wet- en regelgeving, negatieve beeldvorming van de boer, het heeft allemaal een behoorlijke impact op de boer als persoon. Dit tweeluik is net even anders dan de rest. Het is namelijk gebaseerd op de situatie waar de agrarische sector al enige tijd mee te maken heeft. Het doel van dit tweeluik is om te laten zien dat deze situatie niet langer houdbaar is voor de boer.

LHBTIQA+

We weten dat LHBTIQA+’ers al heel jong moeten dealen met angst voor afwijzing, daadwerkelijke uitsluiting of pesten en vooral de worsteling om zichzelf te accepteren. Wat helpt is steun van vrienden, ouders en andere belangrijke personen, zoals een docent of een werkgever. De spiegel staat voor jouw binnenwereld. Als je in een spiegel kijkt, wordt daar het gesprek met jezelf gevoerd. Je sluit je meer af van de buitenwereld en verdwijnt in je eigen binnenwereld. Zet de deur open voor iemand die je vertrouwt, het zal ruimte geven in je gedachten.

Iedere foto, iedere serie, ieder mens heeft een verhaal. Met deze tentoonstelling nodigen we je uit om naar deze verhalen te vragen én om jouw verhaal te delen. Met iemand die je dierbaar is, met je buurman of -vrouw, je collega, een leerkracht, ouder en/of een professional. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de roadtrip!

Wat kun jij voor een ander doen?

Bekijk op 113.nl wat je kunt doen als je je zorgen om iemand maakt.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.