U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Vaccinatie tegen dengue? Eerst telefonische afspraak

Dengue of knokkelkoorts is een virusinfectie. De muggen die de ziekte overbrengen leven vooral in (sub)tropische landen zoals Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Ga je op vakantie naar een risicogebied? Dan is bescherming tegen muggenbeten belangrijk. Bijvoorbeeld via een middel met DEET, bedekkende kleding of een klamboe. Mensen die eerder dengue hebben gehad kunnen daarnaast een vaccinatie krijgen.

Dengue komt vooral voor in (sub)tropische landen zoals Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Er zijn 4 typen denguevirus. Na het doormaken van een infectie met één type denguevirus ben je levenslang beschermd tegen dit type. Maar niet tegen de andere typen. Je kunt dus meerdere keren dengue krijgen. Er is geen medicijn tegen dengue. Wel is er sinds 2023 een vaccin.

Een denguevaccinatie

De eerste denguebesmetting verloopt doorgaans mild. De kans dat je er flink ziek van wordt is groter als je voor de tweede of derde keer dengue krijgt. Ga je naar een risicogebied voor dengue (knokkelkoorts)? Alleen mensen die minimaal 1 jaar geleden dengue hebben gehad óf mensen die om medische redenen hoog risico lopen om ziek te worden van dengue worden gevaccineerd. De vaccinatie bestaat uit 2 prikken met een tussentijd van 3 maanden. Het is van belang dat je de serie af kunt maken. Val je binnen een van deze doelgroepen? Maak dan eerst een afspraak voor een telefonisch consult. Daarin spreken we jouw situatie door en bepalen we of je inderdaad een vaccinatie tegen dengue nodig hebt. Een afspraak maken kan via 088-443 06 33 (ma-vr tussen 8.00-17.00 uur).

Wat moet ik doen als ik dengue heb?

Tegen de koorts en pijn bij dengue kun je paracetamol gebruiken. Omdat het risico op bloedingen licht verhoogd kan zijn, mag je geen bloedverdunnende pijnstillers zoals aspirine gebruiken. Bij koorts in (sub)tropische landen moet je altijd naar een arts of medisch centrum gaan. Vergeet dan niet om contact op te nemen met je reisverzekering.

Meer informatie

Op de website van GGD Reisvaccinaties en het RIVM lees je meer over dengue. Hier vind je ook de symptomen van dengue.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.