U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Start onderzoek naar gezondheid volwassenen en ouderen

Eind september gaat de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 van start. De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ouder in kaart. In onze regio ontvangen een kleine 40.000 willekeurig gekozen personen van 18 jaar en ouder een brief met de vraag om mee te doen aan dit vragenlijstonderzoek.

De vragenlijst gaat over verschillende onderwerpen, zoals (mentale) gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en leefomgeving. Het onderzoek loopt tot begin december. De resultaten worden in de zomer van 2025 verwacht.

Doel van het onderzoek

De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen geeft inzicht in de gezondheid van de inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland. Met de uitkomsten kunnen GGD’en en gemeenten gericht werken aan de verbetering van de gezondheid van inwoners. Bijvoorbeeld door extra (sociale) activiteiten te organiseren in gemeenten waar veel mensen eenzaam zijn. Of door sportieve activiteiten te organiseren, als inwoners te weinig bewegen.

Deelname

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) selecteert personen die worden uitgenodigd voor deelname aan de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Deze steekproef vormt een goede afspiegeling van de bevolking. Deze mensen krijgen een brief met een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Dit kan online of schriftelijk. Personen die niet geselecteerd zijn, kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen. Deelname is vrijwillig. De gegevens van de deelnemers worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. 

Achtergrond

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om de gezondheidssituatie van inwoners in Nederland in kaart te brengen. Gemeenten laten deze taak uitvoeren door de GGD. De Gezondheidsmonitor wordt eens per vier jaar uitgevoerd. De gemeente gebruikt de resultaten van het onderzoek voor de ontwikkeling en invulling van lokaal gezondheidsbeleid.

Samenwerking

De GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voeren het onderzoek samen uit. Ipsos I&O verzamelt de gegevens namens deze partijen. Daarnaast verzamelt het CBS voor een relatief klein aantal personen gegevens via de Gezondheidsenquête. De vragenlijst van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen wordt afgestemd met de Gezondheidsenquête. Hierdoor kunnen de gegevens uit de Gezondheidsmonitor en uit de Gezondheidsenquête voor een deel van de onderwerpen worden samengevoegd.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.