U bevindt zich op: Home Seks en gezondheid  Soa en hiv

Soa en Hiv

Soa

Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening(en). Dit zijn infecties die je kunt krijgen door onveilig vrijen. Een soa kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. Je kunt een soa voorkomen door een condoom te gebruiken tijdens de seks of van elkaar te weten dat jullie geen soa hebben.

Hoe kun je een soa krijgen?

Een soa wordt overgedragen via: sperma, bloed, vaginaal vocht en contact tussen slijmvliezen (anus, penis, vagina, mond). Door onveilig te vrijen loop je het risico op een soa of hiv. Dit kan gebeuren tijdens vaginale-, anale- of orale seks. Vrij daarom veilig, dus met condoom. Heb je een vaste partner en wil je het condoom achterwege laten? Laat je dan testen op soa en vrij daarna alleen met elkaar.

Hoe merk je dat je een soa hebt?

Je merkt niet altijd dat je een soa hebt. Veel mensen hebben geen klachten, maar dragen toch een soa. Klachten die je door een soa kunt krijgen, zijn:

  • Afscheiding of pus uit de penis, vagina of anus;
  • Een branderig gevoel bij het plassen;
  • Zweertjes, wratjes of blaasjes op de penis, in of rond de vagina en anus, in de mond;
  • Jeuk aan de eikel of de schaamlippen.

Behandeling van soa's

De behandeling is bij iedere soa verschillend. Zo zijn er soa's die veroorzaakt worden door een virus en andere soa's worden veroorzaakt door een bacterie. Afhankelijk van de soa die je hebt opgelopen, ontvang je een behandeling die daar het beste bij past. 

Meest voorkomende soa's

Informatie over de meest voorkomende soa’s vind je op de webiste soaaids.nl.

Hiv

Hiv (human immunodeficiency virus) is een virus dat je afweersysteem afbreekt en aids kan veroorzaken. Het virus zit in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. Je spreekt van aids als het afweersysteem niet meer werkt tegen virussen en bacteriën. Bacteriën die het lichaam normaal gesproken goed aankan. Je kunt hiv oplopen door o.a. vrijen zonder condoom, anale seks of door geïnfecteerd bloed. Lees meer informatie op soaaids.nl.

Wat zijn de klachten na een hiv-besmetting?

De eerste klachten na een hiv-besmetting lijken op griep (koorts, slapheid of huiduitslag). Na langere besmetting zijn de klachten: vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts, nachtzweten, diarree, kortademigheid en huiduitslag.

Hiv-preventie

Nog elk jaar worden er nieuwe hiv-infecties ontdekt, ook in regio IJsselland. In samenwerking met het hiv-behandelcentrum van het Isala ziekenhuis, zet GGD IJsselland zich in voor het snel opsporen van hiv-infecties.

Er zijn naast goed condoomgebruik ook andere mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen hiv en het niet overdragen van deze infectie. Zoals PEP en PrEP. GGD IJsselland kan cliënten en professionals informeren en adviseren over PEP en PrEP

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.