Stoppen met roken en vapen

Stoppen met roken en vapen is niet makkelijk, maar je hoeft het niet alleen te doen. Wij hebben de ondersteuningsmogelijkheden in IJsselland voor jou op een rijtje gezet. Is er bij jou in de buurt geen plek waar je naar toe kunt? Kijk dan eens naar de online mogelijkheden of ga in gesprek met je huisarts. Stoppen met roken cursussen en andere vormen van begeleiding, worden door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed. Ben jij benieuwd wat jouw zorgverzekeraar vergoedt? Informeer bij je eigen zorgverzekeraar.

Nieuwe trends (vapen en snus)

Vapen is roken via een elektrische sigaret (vape). Je ademt damp in, die ontstaat doordat de vloeistof in de vape warm wordt. Een vape noem je ook wel een e-sigaret, e-smoker of pufbar. Veel mensen denken dat je bij vapen waterdamp inademt, maar dat is niet zo. De damp van een e-sigaret bevat nicotine en giftige, kankerverwekkende stoffen. Daarom is stoppen met vapen een goede en gezonde keuze.

Je kunt van dezelfde hulp gebruik maken om te stoppen met vapen, als om te stoppen met roken. 

Ondersteuningsmogelijkheden in de regio

Individuele hulp
Wil je hulp en heb je graag één op één contact met een coach? Dan is individuele begeleiding misschien iets voor jou. De begeleiding is volledig afgestemd op jouw behoeftes. In het begin krijg je veel begeleiding en dat werkt motiverend. Je begeleider helpt je vol te houden en leert je omgaan met moeilijke momenten.

  • Rookvrij! Ook jij? (Sinefuma): 6 Telefonische coaching gesprekken.
  • De meeste huisartsen in de regio hebben een praktijkondersteuner die jou kan helpen bij het stoppen. Vraag naar meer informatie bij je eigen huisartsenpraktijk.
  • Stoppen met roken poli Isala: Individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten.
  • Verslaving de Baas (Tactus): Ondersteuning in combinatie met behandeling andere verslaving.
  • WeQuit: Zes online individuele bijeenkomsten (ook mogelijk in groepjes).

Groepshulp
Stop jij liever samen met anderen? Dan is een groepstraining misschien iets voor jou. Je komt samen met andere deelnemers in een groep. Op die manier kun je ervaringen delen en elkaar steunen bij het stoppen met roken.

Online
Wil jij liever stoppen met roken en/of vapen in je eigen tijd, op een platform naar keuze en waarbij de hulp vaak is aan te passen naar jouw eigen wens? Kies dan voor één van de volgende mogelijkheden:

Tips bij het stoppen met roken

  • Kies een stopdatum. Doe bijvoorbeeld mee met Stoptober
  • Stop in één keer. Dat werkt beter dan langzaam minderen.
  • Verwijder voor de stopdatum alle sigaretten uit je omgeving. Zo houd je het makkelijker vol.
  • Maak een lijstje met voordelen en schrijf op wat jouw motivatie is. Dit lees je op moeilijke momenten.
  • Doorbreek routines en bedenk een afleiding voor deze moeilijke momenten.
  • Bespreek met je huisarts of apotheker of nicotine vervangen- de middelen of medicijnen geschikt zijn.
  • Wil je graag hulp bij het stoppen met roken? Kies een vorm van ondersteuning die bij jou past.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.