Meisjesbesnijdenis
Ben je een professional? Bekijk dan onze pagina voor professionals over meisjesbesnijdenis.
GGD IJsselland en GGD Noord- en Oost-Gelderland werken samen om meisjesbesnijdenis te voorkomen. Er is een nazorgspreekuur voor vrouwen die (in het land van herkomst) besneden zijn.
Wat is meisjesbesnijdenis?
Meisjesbesnijdenis of Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is een ingreep aan de buitenkant van geslachtsorganen, waarvoor geen medische noodzaak is. Er zijn verschillende vormen van VGV: vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris.
Situatie in Nederland
In Nederland is meisjesbesnijdenis een ernstige vorm van kindermishandeling. Het is een medische ingreep die niet noodzakelijk is en kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden en strafbaar. Ouders (die in Nederland wonen) kunnen worden gestraft als ze hun dochter in het buitenland laten besnijden.
Nazorgspreekuur voor vrouwen die besneden zijn
Besneden vrouwen kunnen problemen hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Het is belangrijk dat deze vrouwen goede zorg krijgen. Zij kunnen naar het speciale ‘nazorgspreekuur’ van de GGD. Ze krijgen hulp van verpleegkundigen en mogen alle vragen stellen. Dit is gratis en anoniem. Als het nodig is, krijgt de vrouw daarna hulp van een specialist.
Vragen of afspraak maken?
Heb je vragen? Wil je naar het spreekuur? Bel of mail specialist Marthine Bos: m.bos@ggdijsselland.nl | +31 (0) 6 53 33 77 35.
Sleutelpersonen
Sleutelpersonen kwamen als vluchteling of migrant naar Nederland. Nu helpen ze andere vluchtelingen/migranten en professionals om elkaar te begrijpen. Sleutelpersonen helpen de vluchteling/migrant en de GGD bij cultuurverschillen en kunnen vertalen tijdens het spreekuur.
GGD IJsselland en GGD Noord- en Oost Gelderland hebben veertien sleutelpersonen opgeleid om over meisjesbesnijdenis te praten. GGD IJsselland heeft ook vier sleutelpersonen opgeleid om algemene thema’s binnen de gezondheidszorg te bespreken. De sleutelpersonen organiseren samen met een professional van GGD IJsselland voorlichtingsbijeenkomsten.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over meisjesbesnijdenis op de website van Pharos. Hier vind je bijvoorbeeld preventiematerialen meisjesbesnijdenis, waaronder 'Verklaring tegen meisjesbesnijdenis' in 7 talen, folders en draaiboeken.