Mpox (apenpokken)

Actuele situatie

Er zijn op dit moment (22 augustus 2024) geen meldingen van deze nieuwe variant in Nederland. Zorgverleners letten extra op symptomen. Komt een reiziger uit Afrika met deze ziekte naar ons land? Dan wordt een besmetting snel vastgesteld. De GGD doet daarna bron- en contactonderzoek. En geeft advies om verdere besmettingen te voorkomen.

Er wordt niet preventief gevaccineerd tegen mpox. Het heeft geen zin de GGD hierover te bellen. Nauwe contacten van mensen bij wie mpox is vastgesteld krijgen wel een vaccinatie aangeboden. Nederland heeft voldoende vaccins op voorraad.

Mpox is een besmettelijke virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk. Wel kunnen de pokken zorgen voor veel pijn en blijvende littekens. In 2024 zijn er meerdere mpox-uitbraken in West- en Midden-Afrika. In Congo en enkele omliggende landen is dit met een nieuwe variant: clade 1B. Deze nieuwe variant is anders dan de variant die in 2022-2023 in Nederland rondging. En lijkt besmettelijker en ziekmakender dan de vorige varianten. Iedereen kan dit virus krijgen: jong en oud. Bijvoorbeeld door knuffelen, zoenen of seks met iemand die besmet is.

Mpox herkennen

Mpox wordt ook wel monkeypox of apenpokken genoemd. Iedereen kan dit virus krijgen: jong en oud. Bijvoorbeeld door knuffelen, zoenen of seks met iemand die besmet is. Mensen die vaak seks hebben met meerdere partners lopen een groter risico. 5-21 dagen na besmetting kun je klachten krijgen. Zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Een paar dagen later krijg je huiduitslag. De vlekken worden puistjes of blaasjes. Uit de blaasjes kan pus of vocht komen en ze kunnen pijn doen of jeuken. Ingedroogde blaasjes vallen na een tijdje van je huid. Deze korsten zijn óók besmettelijk. Op de website van het RIVM vind je foto's en meer informatie.

Als je mpox denkt te hebben

De ziekte verloopt meestal mild. Maar is besmettelijk voor anderen. Mensen met een heel zwakke afweer kunnen wel heel ziek worden of zelfs doodgaan.

  • Ben je in contact geweest met iemand met mpox? Let de komende weken goed op klachten. Bel meteen de huisarts als je klachten hebt. Ook als je twijfelt. Zie ‘mpox herkennen’ voor klachten.
  • Heb je blaasjes op je lichaam? Bel je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.
  • Kinderen met blaasjes hebben meestal waterpokken. Ga na of dit heerst in de omgeving van het kind. Is je kind in contact geweest met iemand met mpox? Bel dan meteen de huisarts.

Heb je mpox? Bel dan met de GGD voor bron- en contactonderzoek. Daarmee voorkomen we verdere verspreiding. Samen bespreken we jouw situatie en of (en zo ja: hoelang) je thuis moet blijven.

Meer informatie

Op de website van het RIVM lees je meer over mpox. Soa Aids Nederland en Man tot Man geven daarnaast informatie voor de MSM-doelgroep. Of bekijk de video van GGD Amsterdam. Heb je hierna nog gezondheidsvragen over mpox? Bel dan met de GGD: 038-428 14 28.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.