Droomgesprek gezonde leefomgeving met Leontien Hommels
In de serie Droomgesprekken praten we met professionals uit IJsselland over hun droomomgeving. Hoe ziet die eruit en wat zijn de belangrijkste elementen? In dit droomgesprek is het woord aan Leontien Hommels; opleider en inspirator positieve gezondheid.
Leestijd ca. 7 minuten
01-07-2021
Gezonde leefomgeving
Bij een gezonde leefomgeving denk ik aan de plekken in de regio waar ik ga wandelen met een vriendin op zondagochtend. Ik vind deze wandelingen inspirerend, ook omdat deze mooie plekken een hele andere energie geven dan wandelen op straat tussen de huizen. Ik hoor geluiden waar ik mij op andere momenten veel minder bewust van ben, van vogels of de wind bijvoorbeeld. Wandelen en stilte doen iets met mijn perspectief: als ik buiten ben en rustig ben, dan vallen veel meer kleine dingen me op en tegelijk voel ik me onderdeel van de natuur, een groter geheel. Dat geeft mij energie. Wandelen levert mij op allerlei domeinen iets op: fysiek, mentaal, zingeving, sociaal, in verbinding. Het relativeert en inspireert. We hebben prachtige natuur hier in de omgeving en je kunt er zo naar toe. Dat vind ik zó waardevol.
Ruimte voor mens en natuur
Bij een gezonde leefomgeving denk ik - naast fijne huizen met een gezond binnenklimaat- vooral aan frisse lucht, rust, geen lawaai. Groen, ruimte voor kinderen om te spelen, terwijl volwassenen elkaar ontmoeten. Ruimte voor mensen die slecht ter been zijn, ruimte om buiten te kunnen zijn, veiligheid. Maar ook ruimte voor dieren en bomen. Het gaat om veel factoren die allemaal samenhangen. Bij een ongezonde leefomgeving denk ik aan angst of irritatie in je omgeving. Het is belangrijk dat je je fijn en veilig voelt waar je woont.
Zelf keuzes maken over gezondheid
Gezondheid, Positieve Gezondheid, is mijn werk. En ik ben mijn carrière ooit begonnen als bioloog. Die combinatie maakt dat voor mij gezonde mensen in een gezonde omgeving als vanzelfsprekend bij elkaar horen, ze zijn met elkaar verbonden. Mijn idee van een gezonde en veerkrachtige samenleving is dat mensen zelf keuzes kunnen maken over hun gezondheid. Zo zijn we nu niet ingericht. We ‘zorgen’ graag voor een ander en we ‘weten’ vaak wat goed is voor een ander. Of we gaan er van uit dat iemand ‘het zelf niet kan’. Als je een besluit neemt vanuit gezondheid en vertrouwen dan is dat een ander besluit dan wanneer angst en wantrouwen je raadgevers zijn.
Verschillende potjes
In mijn werk geven we gezondheid en een gezonde omgeving ook op een hele mooie manier handen en voeten, vind ik. Wij bieden geen oplossingen of methodes, maar wij verbinden en laten mensen met elkaar tot oplossingen komen. Zo komen organisaties tot afspraken of conclusies vanuit respect, veiligheid en gelijkwaardigheid. En daar krijg ik energie van. Ik gebruik vaak de uitdrukking: ‘Als je in het potje zit, kun je het etiket niet lezen’. Af en toe moet je uit het potje, ook met elkaar. We zitten in veel verschillende potjes.
''Ik zou willen dat we meer vertrouwen in elkaar hebben, en dat we juist op zoek gaan naar de inbreng van die ander''
Ik heb er wel last van dat we zo polariseren. Ik ben meer van de middenweg. Heel belangrijk vind ik het om vanuit gelijkwaardigheid en respect samen iets ‘niet te hoeven weten’, samen verkennen en onderzoeken wat een goede volgende stap is. In plaats van dat je moet voldoen aan een norm. Als je niet aan de norm voldoet heb je pech en val je snel buiten de boot. Ik zou willen dat we meer vertrouwen in elkaar hebben, en dat we juist op zoek gaan naar de inbreng van die ander, in plaats hem weg te zetten als ‘dom’ of ‘wappie’ of wat dan ook. We zijn zo van de tegenstellingen, in mijn ideale wereld werken we meer met elkaar.
Veerkracht van de natuur
Ik zou het jammer vinden wanneer we kostbare natuur kwijtraken aan puur economische projecten. Beton in plaats van bos. We hebben zoveel kantoorgebouwen die leeg staan; en er is huizen schaarste. Kunnen we met elkaar een grens stellen. Wanneer is het genoeg? Ik denk dat natuur moeilijk te vervangen is. Natuur wordt schraler, ook dit gaat over veerkracht en gezondheid. Ik vind het belangrijk om de veerkracht van de natuur te behouden. De positieve gezondheid van de natuur behouden, van de aarde. Door meer samen, vanuit gelijkwaardigheid keuzes te maken. En niet één belang voorop te stellen, dat gaat in mijn ogen vaak over geld. De samenleving is van ons allemaal en we moeten het met elkaar doen. In verbinding.
Kleine stapjes naar een droomomgeving
Ik zou mensen willen uitnodigen één stapje te zetten. Houd het klein. Als iedereen dat doet, zetten we met elkaar veel stapjes. Ik kan niet de hele wereld ‘redden’ maar ik kan wel in het klein, in mijn eigen leefomgeving de dingen doen die voor mij aan die ideale leefomgeving bijdragen.
Laten we naast dingen die niet goed gaan, incidenten, fouten ook de dingen belonen die wel goed gaan, duurzame voorbeelden. Dat inspireert mensen en laat zien wat er ook mogelijk is. Om mijn droom in de praktijk te brengen is het van belang om contact te maken en in gesprek te gaan. Wat van mij mag veranderen, is dat we iets ‘vinden’ van ‘anderen’. Mag het zo zijn dat we iets niet weten? En dat we dat spannend vinden? Nodig elkaar uit, zoek de verbinding. Verbeter de wereld, begin bij jezelf.
Het verhaal van Leontien Hommels is de eerste in de serie 'Droomgesprekken'. Op deze pagina plaatsen we de komende maanden droomgesprekken met professionals uit de regio IJsselland
Benieuwd naar Leontien Hommels? Lees meer over haar op haar website.