Droomgesprek gezonde leefomgeving met Nanette Kamstra
In de serie Droomgesprekken praten we met professionals uit IJsselland over hun droomomgeving. Hoe ziet die eruit en wat zijn de belangrijkste elementen? In dit droomgesprek vertelt Nanette Kamstra, activering- en sportcoach bij het Leger des Heils, over wat een gezonde leefomgeving voor haar en haar werk betekent.
Leestijd ca. 7 minuten
28-10-2021
Voor mij hangt een gezonde leefomgeving samen met het hele plaatje: geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid, dat je gelukkig bent en een stukje zingeving in het leven hebt. Sporten heeft voor mij met gezonde leefomgeving te maken, omdat het mij veel gebracht heeft. Zeker gedurende dit coronajaar, waarin ik mijzelf ook echt wel ben tegengekomen. Sporten is voor mij een uitlaatklep, om “goed op de rails te blijven” en om goed in balans te blijven.
Gezonde leefomgeving
Bij een gezonde leefomgeving denk ik aan gezonde maaltijden, schone kamers, een stukje daginvulling, gelukkig zijn voor wie dat lukt. Dat is de basis. Vanuit mijn huidige werk heb ik te maken met wooninstellingen; beschermd wonen en verslavingszorg. Wanneer ik met een deelnemer ga wandelen, dan zorg ik dat ik zoveel mogelijk de natuur in ga. Het is bewezen dat groen een rustgevende kleur is, dat het afleiding kan bieden van de problemen van deelnemers. Gewoon even lekker je hoofd leeg maken.
Het is meestal een struggle om mensen te verleiden tot een wandeling in het groen. Vaak willen ze naar de winkel of naar de stad, halen wat ze nodig hebben. Mijn doel is altijd om een wandeling in het groen te maken en die winkel even los te laten. Mensen komen dan wat meer tot zichzelf en meer tot rust wanneer ze lopen op een plek waar meer natuur is en minder afleiding is.
Activering- en sportcoach
Ik werk als activering- en sportcoach bij het Leger des Heils in Zwolle. Als activeringscoach activeer ik mensen letterlijk om uit hun bed te komen. Het uiteindelijke doel is dat mensen aan de slag zijn; dat ze een dagbesteding hebben of een zinvolle daginvulling. Onze insteek is dat niemand gelukkiger wordt van de hele dag in bed liggen. Daardoor ga je malen, alles wordt drie keer zo erg. De gezondheid gaat achteruit, deelnemers krijgen klachten zoals last van de rug, zere knieën, ze worden te zwaar, depressief. Het werkt allemaal in elkaar door.
Onze insteek is dat niemand gelukkiger wordt van de hele dag in bed liggen
Als sportcoach zet ik in op beweging, in brede zin. Bijvoorbeeld: wanneer iemand last van zijn rug heeft omdat hij/zij de hele dag ligt, dan sturen ze mij of mijn collega met de vraag of ik wat oefeningen met deze persoon kan doen. Het kan ook gaan om een wandeling of om mensen die echt fanatiek willen sporten. Het Leger des Heils heeft daarvoor een sportzaal. Deze sportzaal zit op dezelfde locatie als waar de dagbesteding plaatsvindt. Daardoor is de drempel om even bij de sportzaal binnen te wippen redelijk laag. Dat werkt heel leuk.
Droom
Het is mijn droom dat onze deelnemers ook gebruik kunnen maken van sportscholen en niet alleen van onze eigen sportzaal. Dat deelnemers in een sportschool mogen sporten, een eigen pasje hebben en uiteindelijk daar zelfstandig kunnen sporten. Dit is mijn droom omdat deelnemers dan zoveel mogelijk deelnemen aan “het gewone leven”. Een sportschool is een plek om gelijkgestemde mensen tegen te komen en nieuwe contacten op te doen. Voor de mensen die dat kunnen en willen, is een sportschool echt een prettige plek.
Sportverenigingen laagdrempeliger
Sportverenigingen en voetbalverenigingen krijgen steeds meer een verbindende functie. Ik zou het echt tof vinden, wanneer verenigingen laagdrempeliger worden. Nu zit er een grote kloof tussen de “normale” mensen die deelnemen aan een voetbalteam en onze deelnemer die af en toe vergeet te trainen, zijn scheenbeschermers niet mee heeft, niet eens voetbalkleren heeft of af en toe even “raar” doet. Het is tot nu toe niet gelukt deze kloof eruit te krijgen. Ik denk dat deze kloof altijd zal blijven omdat, wanneer je zelf recreatief sport, je niet altijd zin hebt je met die ander bezig te houden. Dan ben je daar ook voor jezelf. Het is een spannend en ingewikkeld stukje, hoe het precies moet weet ik ook niet. Maar het zou wel tof zijn wanneer dat ooit van de grond zou komen.
Naastenliefde
Mijn droombeeld draagt bij aan de samenleving omdat ik denk dat er zo een stuk meer naastenliefde is. Als ik zie hoe mensen nu soms naar elkaar reageren, dan denk ik “nou jongens, kom op zeg, we leven allemaal op deze wereld. Met elkaar moeten we het doen”. Ik denk dat wanneer je iemand met een glimlach tegemoet treedt, dat dat 1.000 keer meer doet dan dat je zegt “rot eens op”.
Mijn droombeeld draagt bij aan de samenleving omdat ik denk dat er zo een stuk meer naastenliefde is
Er is bewustwording nodig bij de mensen zelf. Vaak hebben mensen hun eigen gedrag niet in de gaten en weten ze niet wat het oplevert wanneer je dingen wel positief brengt, positief doet of wanneer je aandacht hebt voor je medemens op een goede manier.
Gezonde voeding
Ik merk dat mensen zelf vaak te weinig bezig zijn met hun gezondheid en dat dat soms ook moeilijk is. Gezond voedsel is niet voor iedereen toegankelijk omdat het vaak duurder is. En ongezond voedsel is vaak tien keer makkelijker. Bijvoorbeeld: het is makkelijker om een frikandel in de frituurpan te gooien dan het is om rijst te kopen en daar een pak groenten bij te zoeken en de rijst met gezonde kruiden te bereiden. Veel mensen hebben de kennis niet, die denken “zo’n pakje saus, dat zal wel goed zijn”. Op basisscholen zou meer aandacht moeten zijn voor gezonde voeding en meer bewegen. Ik denk dat voorlichting over gezonde voeding helpt. Er zijn zoveel mensen die daar helemaal niets van af weten. Niet iedereen krijgt hierover iets mee vanuit zijn/haar opvoeding. Kinderen weten soms niet dat melk uit een koe komt en denken dat melk uit de supermarkt komt. Ook mag het onderwijssysteem meer rekening houden met de verschillen tussen kinderen. Het ene kind is bijvoorbeeld veel bewegelijker dan het andere.
Leger des Heils & sportcoaching
Het Leger des Heils heeft een aantal sportcoaches in dienst. Deze sportcoaches motiveren deelnemers om sport als essentieel onderdeel te laten zijn van het herstel. Ze bieden structurele activiteiten aan om mensen weer in beweging te krijgen. Dit stelt ze in staat om weer mee te doen in de samenleving. Sport en bewegen geeft ruimte tot zelfontplooiing, het verleggen van grenzen, het hervinden van het gevoel van eigenwaarde en het creëren van een nieuw sociaal netwerk. Het draagt bij aan een betere gezondheid, sociale inclusie en persoonlijke ontwikkeling.
Het verhaal van Nanette Kamstra is elfde in de serie 'Droomgesprekken'. Op deze pagina plaatsen we de komende maanden droomgesprekken met professionals uit de regio IJsselland.