Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Publiek Seks en gezondheid  Veilig vrijen

Veilig vrijen

Seks is iets om van te genieten. En seks is leuker zonder zorgen. Dus zonder dat je risico loopt! Daarom is het belangrijk om veilig te vrijen. Veilig vrijen betekent het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) én onbedoelde zwangerschap. Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat tegen soa's én zwangerschap beschermt.  

Hoe vrij je veilig met condoom?

  • Gebruik een condoom bij seks (penis in de vagina).
  • Gebruik een condoom en extra veel glijmiddel bij anale seks (penis in de anus). Gebruik glijmiddel op basis van water of siliconen. Zonder glijmiddel is er meer kans op wondjes en het condoom kan scheuren.
  • Gebruik ook een condoom bij pijpen (penis in de mond). Je kunt namelijk een soa in de keel oplopen, als je iemand pijpt met een soa. En omgekeerd kun je een soa oplopen als jouw partner een soa in de keel heeft. 
  • Gebruik een beflapje of een opengeknipt condoom bij beffen (de vagina likken).

Veilig vrijen zonder condoom. Kan dat?

Veilig vrijen zonder condoom kan als je seksueel contact hebt met één vaste partner. Jouw partner moet dan zelf ook nooit met iemand anders vrijen en geen soa hebben. Gebruik om niet zwanger te raken een ander voorbehoedsmiddel (anticonceptie): bijvoorbeeld de pil of het spiraaltje.

Ook kun je veilig vrijen door elkaar te strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren en met de hand bevredigen.

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je advies over voorbehoedsmiddelen? Heb je onveilige seks gehad? Laat je dan onderzoeken. Ook als je geen klachten hebt. Je kunt met vragen en voor een soa-test terecht bij jouw huisarts of de GGD.

Ben je een professional en wil je jongeren ondersteunen bij hun seksuele ontwikkeling? Bekijk dan op de pagina seksuele gezondheid jongeren wat de GGD voor je kan betekenen.