Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Straling door hoogspanningslijnen of zendmasten

 

Hoogspanningslijnen

Elektriciteit maakt men in een energiecentrale. Via hoogspanningslijnen komt de energie bij woningen en bedrijven. De elektriciteit stroomt dus door een draad. Hierdoor komt er straling rondom de draad. Deze straling noemen we ‘elektromagnetisch veld’.

Hoogspanningslijnen en gezondheid
Er is onderzoek gedaan naar de gezondheid van mensen die vlakbij hoogspanningslijnen wonen. Het is nog niet duidelijk of de gezondheid van mensen slechter wordt als ze in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. Voor de zekerheid wil de overheid dat kinderen niet te lang in de buurt zijn van hoogspanningslijnen. Dus een nieuwe school of woning mag men niet bouwen dichtbij hoogspanningslijnen. 

Zendmasten

Zendmasten staan overal in Nederland. Ze ontvangen en sturen informatie naar mobiele telefoons. Dit gebeurt via straling. Deze straling noemen we elektromagnetische golven of radiogolven.

Zendmasten en gezondheid
Zendmasten geven straling af. Dit noemen we radiogolven. Deze radiogolven kunnen het lichaam of een deel van het lichaam opwarmen. Eigenlijk net als de radiogolven in een magnetron, die het eten verwarmen.

Er is in Europa afgesproken hoeveel straling zendmasten mogen afgeven. De straling moet zo laag zijn dat een lichaam er niet door kan opwarmen.

Wonen bij een zendmast
Zendmasten staan vaak op een dak. Voor zover we weten, is het niet gevaarlijk om in de buurt te wonen van zendmasten. Want:

  • 3 meter naast de zendmast en een halve meter onder de zendmast is de straling al veel minder dan is afgesproken.
  • een dak van beton houdt de straling tegen.

Meer informatie: Kennisplatform Elektromagnetische Velden.