Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Geluidsoverlast

Verkeer, geschreeuw of harde muziek: overlast van geluid is vervelend. Mensen reageren verschillend op geluidsoverlast. Sommige mensen krijgen er klachten van. Weet je waardoor het geluid komt? Probeer om samen een oplossing te zoeken. Kijk voor tips op de website van de Nederlandse Stichting Geluidhinder. Helpt dit niet? Dan kun je een klacht indienen bij de Stichting Milieuklachten of het Meldpunt Overijssel van de Provincie.

Last van geluid of bromtoon

Sommige mensen horen een bromtoon. Dit noemen we laagfrequent geluid. Lees meer in de folder Help ik hoor een bromtoon

Gehoorschade bij jongeren

Elk jaar krijgen meer dan 20.000 jongeren gehoorschade. Meestal komt deze gehoorschade door langdurige blootstelling aan te harde muziek. Gehoorschade kan zijn:
- slechthorendheid,
- overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) en
- oorsuizen (tinnitis).

Oorzaken

Bij gehoorschade zijn de trilharen in de oren beschadigd. Daardoor geven deze trilharen geen of verkeerde informatie door. Gehoorschade kan ontstaan wanneer je te vaak of te lang aan hard geluid wordt blootgesteld. Maar wat is te hard? De Nationale Hoorstichting geeft aan dat geluiden vanaf 80 decibel al schadelijk kunnen zijn. Geluiden vanaf 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. In de afbeelding hieronder zie je hoeveel decibel geluiden zijn.

In de afbeelding kun je zien dat het geluid bij een popconcert rond de 110 decibel zit. Een heavy metal-concert zit op de 120 decibel. Daarmee kan dus direct je gehoor beschadigen. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een waarschuwing die aangeeft dat een stukje van het gehoor beschadigd is. Gebeurt dit te vaak? Dan kan tinnitus ontstaan: dat is een blijvende piep.

Voorkom gehoorschade 

Gehoorschade kan onherstelbaar zijn. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de manieren waarop je gehoorschade kan voorkomen. De Nationale Hoorstichting geeft hier drie belangrijke tips voor:
1) Ga veilig om met geluid
2) Meten is weten
3) Merk gehoorschade tijdig op

1. Ga veilig om met geluid

Veilig omgaan met geluid bestaat uit:
- gehoorbescherming gebruiken,
- afstand nemen van geluidsboxen en
- oorpauzes nemen:

-Gehoorbescherming
Het is erg belangrijk om je oren te beschermen met gehoorbescherming. Goede oordoppen hebben een bescherming van SNR = 15. Deze kun je onder andere bij oorcheck.nl kopen. Daarnaast verkopen steeds meer festivals, concertzalen en poppodia oordoppen. 

-Neem afstand van geluidsboxen
Blijf zo ver mogelijk weg bij geluidsboxen. Blijf op minimaal twee meter afstand van speakers bij een binnenlocatie en op minimaal tien meter afstand bij een buitenlocatie.

-Neem oorpauzes
Neem regelmatig een ‘oorpauze’ door bijvoorbeeld even naar buiten te lopen. Oorpauzes geven je oren namelijk de kans om tot rust te komen. Dit verkleint de kans op gehoorschade.

2. Meten is weten

Hoe weet je nou hoeveel decibel er aanwezig is bij een concert waar je bent of hoeveel decibel je speakers afgeven? Er is een speciale app voor je telefoon waarmee je het decibelniveau kunt meten. Zo weet je wanneer je maatregelen moet nemen.

App voor IOS: SafeNoise
App voor Android: DeciBel

3. Merk gehoorschade tijdig op

Let op de voortekenen van slechthorendheid. Gehoorschade begint met het niet meer goed kunnen horen van zachte geluiden. Hierna volgen ook hardere geluiden. In een nog later stadium hoor je alle geluiden anders. Om het niet zo ver te laten komen, is het verstandig om ieder jaar een hoortest te doen. Dat kan op de website: hoortest.oorcheck.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie over gehoorschade kun je terecht bij je huisarts of audicien. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen voor informatie en advies ook terecht bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van de GGD.

Kijk voor meer informatie op de volgende websites:
- www.hoorstichting.nl
- www.jouwggd.nl/gezondheid/gehoorschade
- www.oorcheck.nl/gehoorschade