Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Wethouder Van der Sluis opent testlocatie COVID-19 in IJsselmuiden

Woensdag 28 oktober opende wethouder Jan Peter van der Sluis officieel de nieuwe testlocatie COVID-19, Tasveld 17 in IJsselmuiden. “Alleen samen krijgen we corona onder controle. We doen hiervoor zoveel mogelijk een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van iedereen. Het is belangrijk om de drempel om je te laten testen zo laag mogelijk te houden. De reistijd naar een testlocatie beperken, draagt hier zeker aan bij. Ik ben blij dat in de gemeente Kampen een testlocatie is gekomen, zodat het niet alleen voor eigen inwoners maar ook voor mensen in de regio mogelijk is om je sneller en dichterbij huis te laten testen.”

Om de medewerkers van de testlocatie succes te wensen en te bedanken voor hun inzet, overhandigde Van der Sluis ze iets lekkers voor bij de koffie (filmpje).

Opschaling testlocaties

De opening van deze nieuwe testlocatie op het coronavirus maakt deel uit van een landelijke opschaling. Doel is dat iedere inwoner van Nederland zich kan laten testen zonder daarvoor ver te moeten reizen. Uitgangspunt voor de plek voor een testlocatie is een rij-afstand van maximaal 20 minuten in relatie tot de bevolkingsdichtheid in een gemeente. De capaciteit en de openingstijden per testlocatie hangen af van de vraag naar testen, de verdeling van onze totale testcapaciteit onder de locaties en de testruimte van het laboratorium. "We starten in IJsselmuiden met ongeveer 150 testen per dag", zegt Karin Grotenbreg, coördinator bemonsterteam, die bij de opening aanwezig was. “Zodra we meer labcapaciteit tot onze beschikking krijgen, kunnen we meer testen laten inplannen.”

De nieuwe locatie in IJsselmuiden is gevestigd in een pand van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dit gebouw is normaal gesproken in gebruik als verzamellocatie voor de vrijwillige Hoogwaterbrigade Kampen. Het Waterschap stelt het gebouw ter beschikking aan GGD IJsselland voor een coronatestlocatie. De locatie is ruim en biedt volop ruimte en mogelijkheden voor toekomstige opschaling. Naast de locatie is een grote parkeerplaats. Daar is ook de ingang van de testlocatie. 

Door deze weken drie nieuwe testlocaties te openen (Hardenberg opent op 30 oktober en Raalte op 3 november), beschikt GGD IJsselland straks over zeven vaste testlocaties verspreid over de regio: Deventer, Ommen, Hardenberg, Raalte, Steenwijk, IJsselmuiden en Zwolle.

Testen? Bij ons stap je uit de auto

Bij alle testlocaties COVID-19 van GGD IJsselland, stappen bezoekers uit de auto of van de fiets om zich binnen te laten testen. We vragen iedereen zich te houden aan de anderhalve meter afstand tot elkaar en een mondneusmasker te dragen. Als mensen echt ziek zijn, kunnen ze in overleg thuis worden getest.

Veilige testruimtes

Al onze testlocaties zijn ingericht volgens de daarvoor geldende richtlijnen. Doel is dat we een veilige testomgeving hebben voor zowel te testen personen als onze eigen medewerkers. Zo worden tussen de testen door de contactoppervlaktes gedesinfecteerd en zal de tester de handschoenen wisselen en handdesinfectie toepassen. De ruimtes worden goed geventileerd. Het team Milieu & Gezondheid van GGD IJsselland beoordeelt de locaties, bijvoorbeeld door luchtmetingen te doen.

Coronatest? Alleen op afspraak

Een coronatest kun je alleen op afspraak laten doen. Bel hiervoor 0800 – 1202 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur) of maak je afspraak met je DigiD online via www.coronatest.nl. Via deze website kun je achteraf ook de uitslag van je test inzien.