Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Wethouder Te Rietstap opent nieuwe testlocatie COVID-19 in Hardenberg

Wethouder Alwin te Rietstap opende vrijdag 30 oktober officieel de nieuwe testlocatie COVID-19, Kollergang 5 in Hardenberg. “We zijn als gemeente Hardenberg blij dat we met de opening van deze teststraat een bijdrage kunnen leveren in de bestrijding van het coronavirus. Het betekent voor mensen in en rondom Hardenberg ook dat zij minder ver hoeven te reizen om zich te kunnen laten testen, waardoor ze zich sneller kunnen laten testen wanneer daar aanleiding toe is. Dat is belangrijk voor het terugdringen van het virus.”

Enorme prestatie

Te Rietstap zei onder de indruk te zijn van “de enorme operatie” van GGD IJsselland. Hij heeft ook bewondering voor de inzet van de testers, die bijvoorbeeld – zoals in Hardenberg – al gepensioneerd waren voordat zij in de testlocaties aan de slag gingen. 

Landelijke opschaling

De opening van deze nieuwe testlocatie op het coronavirus maken deel uit van een landelijke opschaling. Doel is dat iedere inwoner van Nederland zich kan laten testen zonder daarvoor ver te moeten reizen. Uitgangspunt voor de plek voor een testlocatie is een rij-afstand van maximaal 20 minuten in relatie tot de bevolkingsdichtheid in een gemeente. De capaciteit en de openingstijden per testlocatie hangen af van de vraag naar testen, de verdeling van onze totale testcapaciteit onder de locaties en de testruimte van het laboratorium. "We starten in Hardenberg met ongeveer 150 testen per dag", zegt Karin Grotenbreg, coördinator bemonsterteam, die bij de opening aanwezig was. “Zodra we meer labcapaciteit tot onze beschikking krijgen, kunnen we meer testen laten inplannen.”

De nieuwe locatie in Hardenberg is gevestigd op bedrijventerrein Haardijk. De ingang van de testlocatie is aan de linkerkant van het gebouw.

Door deze weken drie nieuwe testlocaties te openen (IJsselmuiden opende op 28 oktober en Raalte opent op 3 november), beschikt GGD IJsselland straks over zeven vaste testlocaties verspreid over de regio: Deventer, Ommen, Hardenberg, Raalte, Steenwijk, IJsselmuiden en Zwolle.

Testen? Bij ons stap je uit de auto

Bij alle testlocaties COVID-19 van GGD IJsselland, stappen bezoekers uit de auto of van de fiets om zich binnen te laten testen. We vragen iedereen zich te houden aan de anderhalve meter afstand tot elkaar en een mondneusmasker te dragen. Als mensen echt ziek zijn, kunnen ze in overleg thuis worden getest.

Veilige testruimtes

Al onze testlocaties zijn ingericht volgens de daarvoor geldende richtlijnen. Doel is dat we een veilige testomgeving hebben voor zowel te testen personen als onze eigen medewerkers. Zo worden tussen de testen door de contactoppervlaktes gedesinfecteerd en zal de tester de handschoenen wisselen en handdesinfectie toepassen. De ruimtes worden goed geventileerd. Het team Milieu & Gezondheid van GGD IJsselland beoordeelt de locaties, bijvoorbeeld door luchtmetingen te doen.

Coronatest? Alleen op afspraak

Een coronatest kun je alleen op afspraak laten doen. Bel hiervoor 0800 – 1202 (zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur) of maak je afspraak met je DigiD online via www.coronatest.nl. Via deze website kun je achteraf ook de uitslag van je test inzien.