Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Warm zomerweer: let op kwetsbare mensen

Het is warm. Veel mensen vinden dat fijn. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbranden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Extra aandacht

Het is belangrijk om bij hitte extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. 

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Drink voldoende; 
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op; 
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV ultraviolet ) straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm jezelf dus tegen de zon. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht vind je op de pagina zonkracht op de website van het RIVM

Hitteplan

Op donderdag 25 en vrijdag 26 juni is het hitteplan actief in een aantal provincies, waaronder Overijssel, geactiveerd. Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. 

Hitte en COVID-19

Het hitteplan is niet aangepast naar aanleiding van COVID-19. Wel zijn de adviezen over verkoeling met behulp van ventilatoren aangepast: 

  • Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kun je een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. 
  • Gemeenschappelijke ruimten kun je verkoelen door plafondventilatoren of airco. Als dat niet kan, kunnen ook losse ventilatoren gebruikt worden. Let op dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat.

Meer informatie

Kijk op de volgende websites voor meer informatie: