Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Warm zomerweer: let op kwetsbare mensen + tips voor je baby

Vandaag - 25 juni - is het tropisch warm in Nederland. Ook morgen is het nog (iets minder) heet. Veel mensen vinden dit heerlijk voor bijvoorbeeld terras- en strandbezoek, voor anderen kan aanhoudende hitte juist nare gevolgen hebben voor hun gezondheid. Je kunt eenvoudig maatregelen nemen om overlast door hitte te beperken voor jezelf en de mensen in je omgeving.

Wie lopen risico bij aanhoudend warm weer?

Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen.

Wat te doen als het lang warm weer is?

Er zijn eenvoudige maatregelen die helpen om de gevolgen van hitte te beperken:

1. Drink voldoende: zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
Tip: Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

2. Zorg voor koelte: draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor je boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom (geen eik in verband met de eikenprocessierups!) of bij water en slaap niet onder een te warme deken. 

3. Hou je woning koel: opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends. 

4. Zorg voor elkaar: let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die je hulp kunnen gebruiken.

Warm weer en je baby

Heeft jouw baby last van het warme weer? Zorg dat je je baby luchtig kleedt. Gebruik een petje of zonnehoedje om het hoofdje te beschermen tegen de zon. En houd het koel in huis. Baby’s hebben veel behoefte aan vocht, zeker als het warm is. Genoeg drinken (lauw water) helpt om de warmte kwijt te raken en voorkomt uitdroging. Je kunt je baby ook afsoppen met lauw water om de warmte wat weg te nemen.

Geef je borstvoeding? Zorg dan dat je zelf voldoende water drinkt: minstens 2 liter per dag. Je kind zal ook wat vaker willen drinken als het warm is. Het beste is om je kind wat vaker aan te leggen. Eventueel kun je je kind wat extra water geven.

Meer informatie

Tips bij warm weer lees je in de folder 'Warm zomerweer' van het RIVM. Wil je de zonkracht in de gaten houden? Het RIVM heeft daar een speciale webpagina voor. Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland: 088 - 443 06 89 of e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl.