Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Tienervaccinatie tegen meningokokkenziekte: nu ook met data in mei en juni

Vanaf februari ontvangen jongeren, geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 of in de jaren 2001 of 2002 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en GGD IJsselland jongeren uit deze vaccinatie te halen. Jongeren die geboren zijn in 2003 of 2005 ontvangen later in het voorjaar een uitnodiging voor mei of juni 2019. Dit jaar ontvangen landelijk gezien zo’n 860.000 jongeren een uitnodiging.

Vaccinatiesessies

GGD IJsselland verzorgt de vaccinatie voor jongeren. Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. Je krijgt een paar weken voor je afspraak een uitnodiging via de post. In de brief staat waar en wanneer je de prik kunt komen halen. De vaccinatiedata en locaties van GGD IJsselland vind je ook op onze eigen website. Kun je niet komen op de datum die in je brief staat? Kijk dan op onze website naar een andere datum in de gemeente waar jij woont. Je kunt ook op dat moment komen.

Tips:

  • Kom je op de fiets of lopend? Bij sommige consultatiebureaus is er namelijk weinig parkeerruimte
  • Vergeet je je ID niet!?

Speciale website Deel dit niet met je vrienden.nl

Jongeren ontvangen een uitnodiging en een informatiefolder op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite deelditnietmetjevrienden.nl. Online kunnen jongeren informatie raadplegen over de prik en de ziekte. Verder zijn er interviews en verhalen te vinden met en van jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten. Biologiedocenten hebben een special ontvangen van het RIVM die hen in staat stelt in de klas aandacht te besteden aan de meningokok.

Tegengaan van meer ziektegevallen

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot afgelopen juli om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.


Meningokok type W

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in je neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.


Vragen en antwoorden over de meningokokkenvaccinatie

Op de campagnesite deelditnietmetjevrienden.nl van het RIVM vind je een handig overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. Op JouwGGD.nl kun je (anoniem) chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Je kunt ook kijken bij de veel gestelde vragen en antwoorden aan GGD IJsselland.