Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Tienervaccinatie tegen meningokokkenziekte: data in mei en juni

In mei en juni ontvangen jongeren een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Het gaat deze periode om de groep die geboren is in 2003 of in 2005. Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM en GGD IJsselland jongeren uit deze vaccinatie te halen.

Dit jaar ontvangen landelijk gezien zo’n 860.000 jongeren een uitnodiging. In het najaar van 2018 en in maart en april 2019 waren dat in IJsselland jongeren die geboren zijn in 2004 of in de jaren 2001 of 2002. Als zij de vaccinatie gemist hebben, dan kunnen zij deze alsnog halen op een van de data in mei en juni in de gemeente waar ze wonen.

Uitnodiging via de post en vaccinatiedata

GGD IJsselland verzorgt de vaccinatie voor jongeren. Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. Je krijgt een paar weken voor je afspraak een uitnodiging via de post. In de brief staat waar en wanneer je de prik kunt komen halen. De vaccinatiedata en locaties van GGD IJsselland vind je ook op onze eigen website. Kun je niet komen op de datum die in je brief staat? Kijk dan op onze website naar een andere datum in de gemeente waar jij woont. Je kunt ook op dat moment komen.

Tips:

  • Kom je op de fiets of lopend? Bij sommige consultatiebureaus is er namelijk weinig parkeerruimte
  • Vergeet je je ID niet!? (verplicht voor jongeren van 14 jaar en ouder)
     

Speciale website Deel dit niet met je vrienden.nl

Jongeren ontvangen een uitnodiging en een informatiefolder op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite deelditnietmetjevrienden.nl. Online kunnen jongeren informatie raadplegen over de prik en de ziekte. Verder zijn er interviews en verhalen te vinden met en van jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten. Biologiedocenten hebben een special ontvangen van het RIVM die hen in staat stelt in de klas aandacht te besteden aan de meningokok.

Tegengaan van meer ziektegevallen

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot in juli 2018 het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.


Meningokok type W

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in je neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.


Vragen en antwoorden over de meningokokkenvaccinatie

Op de campagnesite deelditnietmetjevrienden.nl van het RIVM vind je een handig overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. Op JouwGGD.nl kun je (anoniem) chatten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Je kunt ook kijken bij de veel gestelde vragen en antwoorden aan GGD IJsselland.