Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Preventief bestrijden van eikenprocessierupsen

In april bestrijden gemeenten preventief de eikenprocessierups. Eerst worden er aaltjes in de boom gespoten. Die kruipen in de eitjes van de eikenprocessierups en eten de larven op. Ongeveer twee weken later wordt er een bacterie in de boom gespoten. Rupsen die uitkomen eten de blaadjes en overlijden dan. Als laatste worden nesten weggehaald. 

De bestrijdingsmiddelen zijn niet gevaarlijk voor onze gezondheid en leefomgeving. Houd wel tijdens het spuiten kinderen en dieren op afstand. Door het spuiten kunnen namelijk oude brandhaartjes loskomen. Zo voorkom je gezondsheidsklachten.

Biodiversiteit

De biologische bestrijdingsmiddelen worden de komende jaren ingezet, tot de natuur voldoende hersteld is om zelf de bestrijding te doen. We helpen door zelf meer groen te planten in de tuin. Meer groen zorgt voor meer natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp en de koolmees.

Klachten 

De haren van de eikenprocessierups kunnen vervelende klachten geven. Bijvoorbeeld jeuk, rode en ontstoken plekken op je huid, rode ogen, problemen met ademhalen en koorts.  Heb je jeuk of rode plekjes? Plak plakband op je huid. Trek erna het plakband er weer af en spoel je huid met lauw water. Heb je veel jeuk? Gebruik dan een zalf met menthol, aloë vera of calendula. Heb je oogklachten, ben je benauwd of krijg je dikke ogen, dikke lippen of een dikke tong? Bel dan je huisarts. 

Meer informatie 

Op de website van GGD Leefomgeving is meer informatie te vinden over het bestrijden van de eikenprocessierups en het voorkomen en behandelen van klachten. Ook kun je deze folder van www.rupsen.info downloaden. Of bekijk het filmpje GGD Actueel: Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups