Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Ook GGD IJsselland over op risicogestuurd bron- en contactonderzoek

Het aantal positieve besmettingen loopt landelijk, en in onze regio, hard op. Daarom past GGD IJsselland, net als andere GGD’en, de werkwijze bij het uitvoeren van bron- en contactonderzoek aan. Vanaf vandaag voeren wij het bron- en contactonderzoek op risicogestuurde wijze uit.

 

Dit betekent dat de GGD de coronapatiënten vraagt om zelf hun eigen omgeving te informeren. Zo krijgt de GGD meer tijd en capaciteit om dagelijks meer besmette personen te bereiken en zicht te houden op clusters. Het resultaat blijft gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden.

Hoe werkt risicogestuurd bron- en contactonderzoek?

We doen bij alle besmette mensen een bron- en contactonderzoek. We vragen de mensen bij wie we inschatten dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Natuurlijk helpen we hen daarbij. Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert (vandaar de term risicogestuurd) met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker zelf deze contacten en voert de monitoring uit.  

Prioriteit

Nauwe contacten die prioriteit krijgen en gebeld worden zijn bijvoorbeeld ouderen of mensen die in de zorg werken. Ook wanneer het risico op verspreiding groot of lastig in te schatten is, neemt de GGD telefonisch contact op. Bijvoorbeeld als de besmette persoon veel contacten heeft gehad (groepsbijeenkomst, school, kinderdagverblijf). De contacten met minder risico krijgen ook snel bericht, maar die krijgen dat direct van de besmette persoon. De GGD helpt hierbij met schriftelijk materiaal. En contacten kunnen voor meer informatie of uitleg altijd de GGD bellen.

Thermometer

Dat ook in onze regio de ‘temperatuur stijgt’ is onder meer te zien aan de nieuwe thermometer die de Veiligheidsregio IJsselland onder de noemer ‘Corona actueel in IJsselland’ op de website publiceert. De thermometer geeft het aantal besmettingen van afgelopen week weer, evenals het aantal besmettingen van vandaag.
https://www.vrijsselland.nl/wp-content/uploads/2020/09/Corona-actueel-25-september.png