Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Nieuw coronavirus

Laatste update bericht: 27 februari 2020

In de stad Wuhan in China is een uitbraak van een nieuw coronavirus. Tot nu toe zijn er vooral mensen in China besmet met het virus, maar ook in een paar andere landen is het virus vastgesteld. Mensen die ziek worden, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden).

In Nederland zijn nu geen patiënten met het nieuwe coronavirus. De meeste patiënten komen uit de regio Wuhan in China of zijn in deze regio geweest. Ook buiten China is het virus opgedoken, onder andere in omringende landen zoals Japan of Thailand. Maar ook buiten Azië, zoals in de VS, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zuid-Korea en Iran.

Heb je vragen over deze uitbraak? Kijk dan op deze webpagina van het RIVM. Hier staan antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je contact opnemen met ons team Infectieziektebestrijding. Dit kan via het telefoonnummer:  038 - 428 16 56 of via dit contactformulier.

Klachten?

Heb je klachten en ben je recent op het vasteland in China, Taiwan, Macau, Hongkong, Singapore, Iran of bepaalde gemeenten in Italië geweest? Bel dan met jouw huisarts. Mensen met het nieuwe coronavirus hebben longklachten en zijn kortademig. Ook hebben ze koorts.

Hoe kan ik voorkomen dat ik een virus verspreid?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.  Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie

Kijktip

Donderdag 27 februari 2020 is er om 20.30 uur op NPO 1 een speciale uitzending over het coronavirus.

Reizen naar China of Italië?

Informatie van GGD IJsselland