Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Nationale koolmonoxide-campagne van start

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat bekend als de sluipmoordenaar: je proeft, ruikt of ziet het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld tien tot vijftien personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout.

Uit een recente online steekproef onder 1.000 mensen, uitgevoerd door de Nederlandse Brandwonden Stichting, blijkt dat 72% van de mensen niet weet waar je een CO-melder moet plaatsen. Ook heeft slechts 25% van de huishoudens in Nederland een CO-melder. Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 veiligheidsregio’s richten zich vanaf 3 februari daarom op het juist plaatsen van een CO-melder.

Juiste plek voor een CO-melder

Koolmonoxide is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen. Dit in tegenstelling tot de ruimtes waar geen verwarmingstoestel hangt: dan is het juist beter om de CO-melder op neushoogte te hangen.

Ervaringsverhaal

Als Lia niet per toeval 20 minuten eerder thuis was gekomen, dan had haar man Dick niet meer geleefd. Lia: “Hij kwam niet goed uit zijn woorden en keek mij met grote starende ogen aan, maar zag me niet. Hij werd bleek en ik dacht dat hij doodging. Toen Dick stopte met ademhalen heb ik direct 112 gebeld.’’ Ze deed de voordeur alvast open voor het ambulancepersoneel. Achteraf was dit hun redding, omdat er daardoor frisse lucht binnenkwam. Bij aankomst van de ambulance ging de CO-melder van de verpleegkundigen direct af. In het huis werd een veel te hoge concentratie koolmonoxide gemeten. Zowel Dick als Lia belandden in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging. Door een vermoedelijk technisch mankement aan de cv-ketel had het huis zich gevuld met koolmonoxide.

Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer en alarmeer

In februari voeren Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 veiligheidsregio’s campagne om CO-vergiftiging te voorkomen. Met als belangrijke boodschap: ventileer, controleer en alarmeer. Ventileer door 24/7 een rooster of raam op een kier te laten staan. Laat het verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd bedrijf en plaats een CO-melder. Met een online kennistest leer je meer over het herkennen van een CO-vergiftiging en wat je moet doen als het alarm afgaat. Ook ontvang je handige tips en adviezen.