Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Eikenprocessierups weer actief

De eikenprocessierups heeft sinds enkele dagen weer brandharen gekregen. Contact met deze kleine haartjes kan vervelende klachten geven. Bijvoorbeeld erge jeuk, blaasjes op de huid en rode, dikke of ontstoken ogen. Om klachten te voorkomen vraagt GGD IJsselland inwoners weer alert te zijn op de nesten van de eikenprocessierups.

Voorkom klachten
Belangrijk is om de nesten met rust te laten en de rupsen niet aan te raken. Het beste is om niet in contact te komen met de haren van de rups. Maar dat is lastig. “Ga je naar een gebied waar de eikenprocessierups is? Bedek dan je hals, armen en benen en zet een (zonne)bril op”, adviseert Wanda Krol, sociaal verpleegkundige bij GGD IJsselland.

Toch klachten?
De meeste klachten gaan binnen twee weken vanzelf over. Wanda Krol: “Het is meestal niet nodig om naar de huisarts te gaan met klachten. Dat hoeft alleen bij erg pijnlijke ogen en benauwdheid. En hoe lastig het ook is; probeer bij jeuk niet te krabben. Een zalf met menthol, aloë vera of calendula helpt om de jeuk te verlichten. Deze kun je bij de drogist kopen”.

Op www.ggdleefomgeving.nl staat meer informatie om klachten te voorkomen en te behandelen.

Eikenprocessierups
Een eikenprocessierups heeft wel 700.000 haren. Deze brandharen zijn erg klein, maar als mensen er mee in contact komen, kunnen ze vervelende klachten geven. De overlast van de haren start eind mei en duurt tot oktober. In 2019 hadden veel mensen klachten van deze jeukende haren. De gemeenten in de  regio IJsselland bestrijden dit jaar nog intensiever dan de jaren ervoor. Kijk voor informatie over de bestrijding van eikenprocessierups op de website van jouw gemeente.