Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Bestrijding van eikenprocessierups bij scholen en kindcentra

De periode waarin de eikenprocessierups actief is, breekt aan. Daarom bestrijden gemeenten in april preventief de eikenprocessierups. Eerst worden er aaltjes in de boom gespoten. Die kruipen in de eitjes van de eikenprocessierups en eten de larven op. Ongeveer twee weken later wordt er een bacterie in de boom gespoten. Rupsen die uitkomen eten de blaadjes en overlijden dan. Als laatste worden nesten weggehaald.

De bestrijdingsmiddelen zijn niet gevaarlijk voor onze gezondheid en leefomgeving. Houd wel tijdens het spuiten kinderen op afstand. Door het spuiten kunnen namelijk oude brandhaartjes loskomen. Zo voorkom je gezondsheidsklachten.

Nest op je terrein?

Zit er een nest op je terrein? Neem dan contact met de eigenaar of beheerder op en laat het nest professioneel verwijderen. Lukt het niet direct om het nest te laten verwijderen? Zet gebieden met besmette bomen voldoende en duidelijk zichtbaar af. Zet een gebied af van minstens 20 meter zodat kinderen, ouders of pedagogisch medewerkers niet in contact komen met brandharen.

Klachten 

De haren van de eikenprocessierups kunnen vervelende klachten geven. Bijvoorbeeld jeuk, rode en ontstoken plekken op je huid, rode ogen, problemen met ademhalen en koorts. Zijn er kinderen in aanraking gekomen met brandharen? Spoel de huid af met lauw water en laat ze andere kleding aantrekken. Kan dat niet? Haal dan de haren weg met plakband. 

Meer informatie 

Op de website van GGD Leefomgeving is meer informatie te vinden over het bestrijden van de eikenprocessierups en het voorkomen en behandelen van klachten. Ook kun je op dit informatieblad van www.rupsen.info meer informatie vinden over eikenprocessierupsen bij kindcentra. Of bekijk ons filmpje GGD Actueel: Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups