Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Actuele situatie rond het nieuwe coronavirus

In Nederland komt het nieuwe coronavirus voor, net als in andere landen. Mensen die ziek worden, hebben klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Voor iedereen geldt: Heb je klachten? Meld je dan aan voor een test op het coronavirus door te bellen met het landelijke telefoonnummer 0800 - 1202. Daarnaast adviseren we je met klachten thuis te blijven en denk aan je hand- en hoesthygiëne zodat je anderen niet aansteekt. Mijd sociaal contact en houd 1,5 meter afstand.

Er gelden sinds 12 maart 2020 landelijk maatregelen. Tijdens de persconferentie op 24 juni is verteld hoe we in Nederland de maatregelen versoepelen, waarbij we de basisregels moeten blijven naleven: handen wassen, hoesten en niesen in de binnenkant van je ellenboog, papieren zakdoekjes gebruiken, geen handen geven, 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk vanuit huis werken.

Update donderdag 25 juni

Tijdens de persconferentie door Mark Rutte en Hugo de Jonge op 24 juni is aangekondigd dat veel coronamaatregelen worden versoepeld per 1 juli. Op de website van de Rijksoverheid lees je er alles over.

Update woensdag 24 juni

Nu we sinds 1 juni jl. als GGD IJsselland alle mensen met klachten testen op het coronavirus, willen we de informatie die we hiermee ophalen inzichtelijk maken. Op de website www.ijssellandscan.nl werken we wekelijks onze regionale en gemeentelijke informatie bij. Vanaf dinsdag 23 juni doen onze epidemiologen dit iedere dinsdagmiddag, in plaats van op donderdag. Ze doen dit op basis van de informatie van ons team Infectieziektebestrijding. Hiermee volgen we de aanwezigheid en verspreiding van het coronavirus in de regio IJsselland op de voet en kunnen gemeenten, zorgorganisaties en inwoners eenvoudig zien welke trend het virus laat zien.

Update maandag 1 juni

Je kunt je voor een test op het coronavirus aanmelden als je milde klachten hebt. Bel om een afspraak te maken het landelijke nummer 0800 - 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Je wordt binnen 48 uur gebeld met de uitslag. Bij een positieve uitslag - je bent dan besmet - bellen wij je met de uitslag en starten we ons bron- en contactonderzoek.

Een journalist van RTV Oost liet zich als eerste in onze nieuwe testlocatie in Zwolle testen. Bekijk zijn filmpje om te zien hoe dat gaat, zo'n test.

Update woensdag 27 mei

Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Op 1 juni maakt Rijksoverheid het landelijke telefoonnummer bekend waarmee je je kunt aanmelden. Dit nummer zal zeven dagen per week bereikbaar zijn. GGD IJsselland richt voor het testen vier testlocaties in de regio in: in Deventer, Ommen, Steenwijk en Zwolle.

Update maandag 11 mei

Vandaag, maandag 11 mei, openen de basisscholen en kinderdagopvang weer hun deuren. GGD IJsselland heeft posters/deurbriefjes gemaakt die scholen en kinderdagopvang kunnen gebruiken. 
Download poster 'Weer naar school en kinderdagopvang'
Download poster 'Handen wassen'

Update donderdag 7 mei

Woensdag 6 mei is tijdens een persconferentie verteld hoe de maatregelen tegen het coronavirus er de komende periode uitzien.

Update woensdag 22 april

Op dinsdag 21 april zijn veel maatregelen opnieuw verlengd, maar is ook aangekondigd dat vanaf 11 mei basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de kinderdag- en gastouderopvang weer van start gaan. Daarnaast krijgen met name jongere kinderen weer ruimte om te sporten. 20 mei laat de overheid weten wat het vervolg zal zijn van de maatregelen.

Update zaterdag 11 april

Wist je dat we sinds 1 april 7 dagen per week zorgmedewerkers op onze hoofdlocatie in Zwolle testen op het coronavirus? Bekijk ons filmpje om te zien hoe dat testen in zijn werk gaat. Ben je zorgmedewerker, heb je op dit moment corona-gerelateerde klachten (langer dan 24 uur maar niet langer dan 7 dagen) en wil je weten hoe jouw organisatie of praktijk zorgmedewerkers aanmeldt voor een coronatest? Vraag je werkgever wie voor jullie de contactpersoon of coördinator corona is.

Minister Martin van Rijn van Medische Zorg heeft een nieuw verdeelmodel voor de mondkapjes vastgesteld, waardoor deze verdeeld worden over de verschillende zorgsectoren. De verdeling gaat in vanaf 13 april.

Update donderdag 9 april

Update woensdag 8 april 

Doe ook mee met het onderzoek over corona van GGD IJsselland. De huidige uitbraak van het coronavirus heeft veel gevolgen. Maar wat is nu precies de impact van het coronavirus  op het leven van inwoners van IJsselland? GGD IJsselland wil dit graag onderzoeken met een onderzoek. Rilana Wessel, epidemioloog bij GGD IJsselland: “Hoe meer mensen meendoen met het onderzoek, hoe beter het inzicht geeft.” Wil je meedoen met dit onderzoek?  Ga dan naar de vragenlijst.  

Update vrijdag 3 april

Cijfers over corona in de regio IJsselland
Het RIVM publiceert dagelijks informatie en cijfers over corona in Nederland. Dit doet het RIVM onder andere op basis van de input van GGD’en. Als GGD IJsselland willen we ook graag zelf de trend volgen van COVID-19 in de regio. Daarom is op de IJssellandScan een pagina ingericht hiervoor. De pagina op deze IJssellandScan wordt twee keer per week geactualiseerd (NB: vanaf 14 mei nog een keer per week).

Corona helpdesk voor statushouders 
Er is een speciale coronahelpdesk in het leven geroepen voor statushouders die Arabisch of Tigrinya spreken. Deze talen komen het meest voor onder de huidige statushouders in Nederland. De helpdesk richt zich op statushouders met vragen over hun gezondheid en de crisismaatregelen en is een initiatief van het Corona Actiecomité Statushouders (CAS).

De helpdesk is dagelijks tussen 14 en 16 uur bereikbaar via 085-5808800 en wordt bemand door vrijwilligers die vanuit huis werken.

Update dinsdag 31 maart

GGD IJsselland start met het op verzoek van zorgorganisaties en huisartspraktijken testen van hun zorgmedewerkers op het coronavirus. Doel is dat zoveel mogelijk medewerkers in de zorg kunnen (blijven) werken. Met ingang van 1 april is op het terrein van GGD IJsselland hiervoor een speciale testtent beschikbaar. Het gaat om mensen die een cruciaal beroep in de zorg hebben buiten het ziekenhuis en voor wie het belangrijk is te weten of zij hun werk kunnen blijven doen. Lees voor meer informatie ons nieuwsbericht hierover.

Het RIVM laat vanaf vandaag het aantal opgenomen personen in het ziekenhuis per gemeente zien. De kaart met daarop de verspreiding van het virus toont de woonplaats van de patiënten.

Update vrijdag 27 maart

Om 11.00 uur vandaag hebben verpleegkundigen Infectieziektebestrijding Gerda Curfs en Joyce Henzen van GGD IJsselland in een live-uitzending van RTV Oost vragen beantwoord over het coronavirus COVID-19. Kijkers konden via Facebook hun vragen doorgeven en door de interviewer laten stellen.

Update woensdag 25 maart

Alleen samen krijgen we corona onder controle
Het RIVM lanceert vandaag de campagna 'alleen samen krijgen we corona onder controle'. Deze is te vinden op facebook, twitter en Linkedin. Of download onze poster

Extra geld voor zorg op afstand
Het ministerie van VWS berichtte 24 maart dat er direct geld vrij is gemaakt voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking.

Wil je weten hoeveel mensen besmet zijn met het coronavirus?
Wij geven de aantallen positief geteste mensen door aan het RIVM, net als andere GGD’en. Het RIVM houdt op deze kaart dagelijks bij hoeveel patiënten gemeld zijn. Wil je weten hoeveel mensen dat zijn in de regio IJsselland of in de gemeente waar jij woont? Klik met je muis op de pijl die rechts onderin op deze kaart staat. Kies daarna voor ‘tabel tonen’. Het aantal gemelde patiënten per gemeente zie je dan in de laatste kolom van een tabel.
Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat in de tabel staat. Niet iedereen met mogelijke besmetting wordt getest, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis terecht komen en zorgverleners.

Op deze pagina houdt het RIVM in verschillende tabellen statistieken van het aantal patienten bij. 

Update dinsdag 24 maart

Hoe ga jij om met je kinderen nu jullie thuis zijn? Wij hebben informatie, tips en een telefoonnummer voor je klaargezet op de webpagina 'Omgaan met kinderen in coronatijd'.

Update zaterdag 21 maart

Vanaf 21 maart geven wij geen update meer van het aantal besmettingen in de regio IJsselland. Door het veranderde testbeleid geeft het aantal positieve tests geen complete weergave van de werkelijke verspreiding van het coronavirus. Wij blijven het aantal positieve testen wel doorgeven aan het RIVM. Zij maken een overzicht voor heel Nederland. De kaart toont het aantal gemelde COVID-19 patiënten per 100.000 inwoners per gemeente. De kaart wordt dagelijks rond 14:00 uur aangepast. 

Update vrijdag 20 maart

Persoon uit Deventer overleden na coronabesmetting
Een persoon (78 jaar) uit de gemeente Deventer is overleden. Dit is het tweede overlijden na besmetting met het coronavirus COVID-19 in de regio IJsselland. Ons medeleven gaat uit naar familie en nabestaanden. In verband met privacy geven wij verder geen informatie over deze persoon.

In onze regio zijn 21 nieuwe besmettingen met het coronavirus COVID-19 vastgesteld. Daarmee komt het totaal aantal bevestigde patiënten in de regio IJsselland op 76 (NB: het totaal aantal is bijgesteld t.g.v. dubbele telling van twee patiënten in Zwolle). Als GGD testen wij alleen mensen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen en mensen met onderliggend lijden. Er zijn dus meer mensen besmet met het coronavirus dan in onderstaand overzicht staan.

Aantal positief geteste personen per gemeente

Dalfsen 4
Deventer 14
Hardenberg 2
Kampen 8
Olst-Wijhe 3
Ommen 3
Raalte 2
Staphorst 3
Steenwijkerland 2
Zwartewaterland 12
Zwolle 23
 

Update donderdag 19 maart

Eerste patiënt met coronavirus in de regio IJsselland overleden
Een persoon (80+) die woonde in de gemeente Zwartewaterland is overleden. Dit is het eerste overlijden na besmetting met het coronavirus COVID-19 in de regio IJsselland. Ons medeleven gaat uit naar familie en nabestaanden. In verband met privacy geven wij verder geen informatie over deze patiënt.

In onze regio zijn 12 nieuwe besmettingen met het coronavirus COVID-19 vastgesteld. Daarmee komt het totaal aantal bevestigde patiënten in de regio IJsselland op 57. Als GGD testen wij alleen mensen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen en mensen met onderliggend lijden. Er zijn dus meer mensen besmet met het coronavirus dan in onderstaand overzicht staan.

Aantal positief geteste personen per gemeente

 • Dalfsen 3
 • Deventer 7
 • Hardenberg 2
 • Kampen 5
 • Olst-Wijhe 1
 • Ommen 3
 • Raalte 2
 • Staphorst 3
 • Steenwijkerland 1
 • Zwartewaterland 8
 • Zwolle 22


Update woensdag 18 maart

In onze regio zijn 17 nieuwe besmettingen met het coronavirus COVID-19 vastgesteld. Daarmee komt het totaal aantal bevestigde patiënten in de regio IJsselland op 45.

Gemeente

 • Dalfsen 1
 • Deventer 6
 • Hardenberg 0
 • Kampen 3
 • Olst-Wijhe 1
 • Ommen 3
 • Raalte 2
 • Staphorst 3
 • Steenwijkerland 1
 • Zwartewaterland 7
 • Zwolle 18

Berichten over besmettingen in het nieuws

In de media staat af en toe een bericht over een inwoner (soms een kind) in onze regio die besmet en positief getest zou zijn. Sommige mensen hebben hier vragen over. We zien dat het soms gaat over mensen die niet getest zijn. Je krijgt namelijk geen test als je niet tot de kwetsbare groepen als ouderen en/of ernstig zieken behoort. Heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf dan thuis om uit te zieken en houd afstand, zodat je andere mensen niet besmet. Mogelijk ben je besmet met het nieuwe coronavirus maar misschien ook niet. In de regio IJsselland is tot dit moment (woensdag 18 maart) niemand onder de 20 jaar positief getest op COVID-19.

Update dinsdag 17 maart

In onze regio zijn opnieuw zes nieuwe besmettingen met het coronavirus COVID-19 vastgesteld. Daarmee komt het totaal aantal bevestigde patiënten in onze regio op 28.

Gemeente

 • Dalfsen 1
 • Deventer 5
 • Hardenberg 0
 • Kampen 2
 • Ommen 1
 • Olst-Wijhe 1
 • Raalte 2
 • Staphorst 1
 • Steenwijkerland 1
 • Zwartewaterland 4
 • Zwolle 10

Update maandag 16 maart

In onze regio zijn opnieuw vijf nieuwe besmettingen met het coronavirus COVID-19 vastgesteld. Het gaat om één persoon uit de gemeente Kampen, één persoon uit Raalte, één persoon uit Steenwijkerland, één persoon uit Zwartewaterland en één persoon uit Zwolle. Het totaal aantal besmettingen in onze regio ligt nu op 22. De personen komen uit de volgende gemeenten: negen personen uit Zwolle, één uit Staphorst, twee uit Raalte, drie uit Zwartewaterland, één uit Ommen, één uit Olst-Wijhe, één uit Dalfsen, twee uit Deventer, één uit Kampen en één uit Steenwijkerland.

Update zondag 15 maart

In onze regio zijn vijf nieuwe besmettingen met het coronavirus COVID-19 vastgesteld. Het gaat om één persoon uit de gemeente Dalfsen, twee personen uit de gemeente Deventer en twee personen uit Zwolle. Het totaal aantal besmettingen in onze regio ligt nu op 17. De personen komen uit de volgende gemeenten: acht personen uit Zwolle, één uit Staphorst, één uit Raalte, twee uit Zwartewaterland, één uit Ommen, één uit Olst-Wijhe, één uit Dalfsen en twee uit Deventer.

Update zaterdag 14 maart

In onze regio zijn twee nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om één persoon uit Ommen en één persoon uit Olst-Wijhe. Het totaal aantal besmettingen in onze regio ligt nu op twaalf. De personen komen uit de volgende gemeenten: zes personen uit Zwolle, één uit Staphorst, één uit Raalte, twee uit Zwartewaterland, één uit Ommen en één uit Olst-Wijhe.

Update vrijdag 13 maart

In onze regio zijn vijf nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om 3 personen uit Zwolle en twee personen uit Zwartewaterland. Het totaal aantal besmettingen in onze regio ligt nu op tien. De personen komen uit de volgende gemeenten: zes personen uit Zwolle, een uit Staphorst, een uit Raalte en twee uit Zwartewaterland. 

Update donderdag 12 maart 12.50 uur

In onze regio zijn nog twee besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een persoon uit de gemeente Raalte en een persoon uit Zwolle. Bron- en contactonderzoek vindt plaats. Het totaal aantal besmettingen in onze regio ligt nu op vijf: drie personen uit Zwolle, één uit Staphorst en één uit de gemeente Raalte.

Update donderdag 12 maart 10.10 uur

In onze regio is één nieuwe besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een persoon uit Staphorst. Het totaal aantal besmettingen in onze regio ligt nu op drie: twee personen uit Zwolle en één uit Staphorst.

Update zondag 8 en maandag 9 maart

Zaterdag 7 maart is het virus voor het eerst vastgesteld bij een inwoner van de gemeente Zwolle, dus in de regio IJsselland. Ook de test van de huisgenoot was positief. Daarmee is in IJsselland het coronavirus (COVID-19) bij twee personen vastgesteld.

Meer informatie

Heb je vragen over deze uitbraak? Kijk dan op deze webpagina van het RIVM. Hier staan antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Er is een landelijk informatienummer voor alle vragen over corona: 0800-1351 (bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur). Je kunt ook contact opnemen met ons team Infectieziektebestrijding via telefoonnummer: 088 - 443 03 70 of via dit contactformulier. Op sommige dagen is het drukker dan normaal. Daardoor kan het langer duren voordat je ons aan de lijn krijgt. We vragen je begrip daarvoor.

 
Eerste nieuwsbericht van 22 januari 2020, sindsdien geüpdatet.