Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Op deze pagina staan actuele vragen beantwoord. De vragen heb je voorbij kunnen zien komen op de Facebookpagina van GGD IJsselland. De antwoorden zijn gegeven door professionals.

Waarom is hitte gevaarlijker voor ouderen?

Ouderen kunnen minder goed tegen hitte omdat hun lichaam zich minder goed aanpast aan extreme temperaturen én omdat hun dorstgevoel minder is. Daarom is het belangrijk om bij hitte wat extra op oudere mensen te letten. Bied bijvoorbeeld een extra glas drinken aan of bied aan een boodschapje te doen.

Er wordt meer zelfredzaamheid van mensen verwacht. Ouderen wonen langer zelfstandig thuis. Maar wellicht zijn de mantelzorgers wel op vakantie. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor elkaar.

Lees meer algemene tips bij hitte op onze site.

Wanda Krol, adviseur Milieu en Gezondheid bij GGD IJsselland
Publicatiedatum: 22-07-2019

Hoe check je je kind op teken?

Het is vandaag - 12 juni 2019 - Nationale Buitenspeeldag!

Spelen jouw kinderen vandaag lekker buiten? De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. De frisse lucht is natuurlijk heel gezond, maar actief spelen helpt ook om overgewicht te voorkomen en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Door met andere kinderen buiten te spelen wordt je kind sociaal sterker. Op de website van Stichting Opvoeden vind je informatie over buitenspelen passend bij de leeftijd van jouw kind.


Zo check je je kind op teken
Heeft je kind in een groene omgeving gespeeld? Check dan ’s avonds voor het naar bed gaan even op teken. Op onze website lees je hier alles over. Of bekijk het filmpje van GGD Drenthe waarin je ziet waar teken vooral zitten en wat je moet doen als je een teek vindt. Jantje Beton organiseert vandaag allerlei buitenspeelactiviteiten. Kijk op hun website om te zien of er iets bij jou in de buurt is.

Joyce Henzen, verpleegkundige Infectieziektebestrijding
Publicatiedatum 12 juni 2019

Ben jij op zoek naar online info voor ouders?

Download in de appstore de groeiapp van GroeiGids (voor Android en iOS). Zo heb je altijd tips en info bij de hand. De GroeiGids-app is voor (bijna) ouders vanaf de zwangerschap totdat kinderen jongvolwassenen zijn. In de GroeiGids app en op groeigids.nl vinden ouders alle informatie over gezond opgroeien en opvoeden van kinderen per levensfase. Van kinderwens tot zwangerschap en vanaf de babytijd tot jongvolwassenheid.

Heb je vragen over je gezin of over jouw rol als ouder? Je kunt altijd bij ons - jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland - terecht. Bijvoorbeeld tijdens een inloopspreekuur bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. De dagen en tijden staan op onze website. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Christel Rouwenhorst, stafverpleegkundige jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum 3 juni 2019

Wat wens jij op de Dag van het Gezin?

In veel landen is er veel aandacht voor de Dag van het Gezin: 15 mei. In Nederland is dat wat minder. We hebben natuurlijk al dagen als Moederdag en Vaderdag in deze periode. Maar een hechte familie is belangrijk voor een goede samenleving. Dit draagt niet alleen bij aan het verminderen van armoede maar ook aan de waarden en normen van onze samenleving. Elk land gaat anders om met deze dag. Bijvoorbeeld door een kaartje te schrijven met wensen voor andere gezinnen. Wat wens jij andere gezinnen toe? Wat maakt jouw gezin belangrijk voor jou? Laat het ons weten en reageer op ons bericht op Facebook!

Heb je vragen over je gezin? Je kunt altijd bij ons terecht. Bijvoorbeeld tijdens een inloopspreekuur bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. De dagen en tijden staan op onze website. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Christel Rouwenhorst, stafverpleegkundige jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum 15 mei 2019

Hoeveel bacteriën kun je vinden onder een vingernagel?

Alleen al onder een vingernagel kunnen 3 miljoen bacteriën te vinden zijn. De meeste ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

Het is belangrijk om je handen te wassen:
-voor het (klaarmaken van) eten;
-na een toiletbezoek;
-na het verschonen van een kind;
-na het buitenspelen;
-na het schoonmaken;
-na hoesten, niezen of het snuiten van de neus.

Meer informatie over handenwassen, vind je op deze pagina van het RIVM.

Team Infectieziektebestrijding GGD IJsselland
Publicatiedatum: 5 mei 2019

Groeit mijn kind wel goed?

Soms heb je een vraag als ouder. Bijvoorbeeld of je kind wel goed groeit of dat je kind wel genoeg gezonde voeding binnenkrijgt. Maar je kunt als ouder ook met opvoedvragen rondlopen. Blijf er niet mee zitten en stel je vraag aan de jeugdgezondheidszorg. Op alle consultatiebureaus in de regio IJsselland zijn er inloopspreekuren waar je zonder afspraak kunt binnenlopen. Onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen denken graag met je mee. De locaties, data en tijden van de inloopspreekuren vind je op onze website. Kijk bij de gemeente waar je woont. Je bent van harte welkom!

Christel Rouwenhorst, stafverpleegkundige jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum: 10 april 2019

Wat viel op in het onderzoek ‘Seks onder je 25e?’

Er vielen verschillende dingen op in het onderzoek, ik zal er twee uitlichten. In de eerste plaats het kennisniveau van jongeren op het gebeid van seksuele gezondheid. Dit moet beter. Zo denkt ruim een kwart van de jongeren in IJsselland dat als je je goed wast na seks je minder snel een soa oploopt. Daarnaast viel het op dat jongeren in de regio IJsselland iets conservatiever zijn dan landelijk. Zo is de laatste partner vaker een vaste monogame partner en wordt er negatiever gekeken naar seks zonder verliefdheid.

Maar dit onderzoek had nog veel meer interessante uitkomsten. Dit lees je in ons nieuwsbericht en de factsheet.

Vera Doorten, adviseur seksuele gezondheid
Publicatiedatum: 20-12-2018

Opvoeden is soms best lastig. Waar kan ik mijn vragen stellen?

Opvoeden is leuk om te doen maar soms heb je een vraag. Want hoe voed je je kind nu gezond en veilig op? Doe je het wel goed als ouder?

Heb jij vragen over opvoeden en wil je er eens over praten met een deskundige op sociaal en/of medisch gebied? Je bent van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op onze consultatiebureaus. Je kunt hier zonder afspraak binnenlopen met vragen over je kind(eren) van 0 tot 18 jaar. Je vindt onze inloopspreekuren op onze website. Kijk bij de gemeente waar jij woont.

Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen GGD IJsselland
Publicatiedatum: 1-10-2018

Waarom is de hitte gevaarlijker voor ouderen?

Ouderen kunnen minder goed tegen hitte omdat hun lichaam zich minder goed aanpast aan extreme temperaturen én omdat hun dorstgevoel minder is. En wellicht zijn de mantelzorgers wel op vakantie. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor elkaar. Heb je bijvoorbeeld een alleenstaande oudere buurvrouw? Let dan een beetje op haar. Bied bijvoorbeeld aan om een boodschap voor haar doen. Lees meer over dit onderwerp in ons nieuwsbericht.

Marja Elders, adviseur Milieu en Gezondheid bij GGD IJsselland
Publicatiedatum: 26-07-2018

Wat neem ik voor mijn kids mee in mijn reisapotheek?

Op vakantie met kids? Op de website groterworden.nl staat een leuk filmpje over hoe je je kunt voorbereiden op jullie vakantie. En je vindt er een handige checklist voor je reisapotheek.

Fijne vakantie!

Ik ben 15 jaar. Kan ik de hpv-vaccinatie nog krijgen?

Ja, dat kan. Je kunt tot je 18 jaar oud bent vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gratis inhalen. Dus ook de hpv-vaccinatie. Daarna kan het ook maar dan betaal je er zelf voor. Wil je de vaccinatie inhalen en woon je in de regio IJsselland? Maak dan een afspraak met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg*. Ze plannen de vaccinatie voor je op een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Vera Doorten, chatter voor www.jouwggd.nl, en Margot Baardse, stafarts Jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum: 27 juni 2018

*De afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland werkt in de 11 gemeenten van de regio IJsselland: Dalfsen, Deventer, Kampen, Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

Waar kan ik mijn koolmonoxidemelder het beste ophangen?

In een ruimte met een gastoestel (een mogelijke koolmonoxidebron) kun je de melder het beste aan het plafond hangen op een afstand tussen 1 en 3 meter van de bron, centraal in de ruimte en op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.

In andere ruimtes (zoals in slaapkamers) kun je de melder het beste op ademhoogte hangen. Hang de melders nooit naast aanwezige lucht in- of uitlaten, achter gordijnen en achter kasten.

Op deze pagina van de Brandweer lees je meer over het juist plaatsen van een koolmonoxidemelder.

Bron: Brandweer Nederland. Publicatiedatum 21-02-2018

Wat kan meedoen aan IkPas mij opleveren?

Eerdere deelnemers van IkPas merkten veel positieve effecten na een maand hun alcoholgebruik op pauze te hebben gezet. Zo voelt meer dan de helft van de deelnemers zich nu fitter, slaapt 40% beter en bespaart 38% geld. Daarnaast is ruim 65% van de deelnemers zich bewuster geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt en 44% heeft het gevoel een gewoonte te hebben doorbroken. Lees in ons nieuwsbericht meer over IkPas 2018.

Bron: IkPas. Publicatiedatum: 12 februari 2018

Kun je een baby voor de geboorte al tegen kinkhoest beschermen?

Ja, dat kan. Door een vrouw te vaccineren tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap, maakt ze antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is zo de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Het is wel nodig dat de baby na de geboorte alsnog het normale schema van het Rijksvaccinatieprogramma volgt. Vaccinatie kan het beste tussen week 28 en 32 van de zwangerschap. Op deze pagina vind je meer informatie over de kinkhoestvaccinatie.

Nienke van den Berg, arts Infectieziektebestrijding bij GGD IJsselland en VVGM. Publicatiedatum: 16-01-2018

Mijn kind heeft koorts. Is het nu wel slim om de vaccinatie te halen?

''Als de koorts 38 graden of hoger is dan mag je kind niet gevaccineerd worden. De reden van de koorts is wellicht nog niet bekend en een onderliggende ziekte kan er heftiger uit komen als er een vaccinatie gegeven wordt. Is je kind weer beter? Kijk dan op onze webpagina over jeugdvaccinaties op welke dagen en plaatsen we nog meer vaccineren bij jullie in de gemeente. Jullie kunnen zelf kiezen wanneer jullie komen. Vergeet niet de vaccinatiepapieren mee te nemen!''

Riny ter Averst, coördinator Rijksvaccinatieprogramma bij GGD IJsselland. Publicatiedatum: 14-11-2017

Waarom adviseert de GGD een griepprik?

“De GGD adviseert een griepprik voor 60-plussers, mensen uit risicogroepen en mensen die werken in de zorg. Er zijn voor deze mensen drie goede redenen om een griepprik te halen bij hun huisarts of bedrijfsarts. Ten eerste bescherm je jezelf met de griepprik tegen griep. Ten tweede bescherm je anderen tegen griep, want: als je zelf geen griep krijgt, kun je ook niet andere mensen besmetten. Denk bijvoorbeeld aan je (groot)ouders of mensen waar je tijdens je werk voor zorgt. Een derde reden om een griepprik te halen is, dat wanneer je ondanks de griepprik toch nog griep krijgt, het ziekteverloop vaak minder heftig is. Genoeg redenen dus om de griepprik te halen. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander!''

Lees meer over de griepprik in dit nieuwsbericht: Geef griep geen kans 

Ingeborg Thurkow, sociaal verpleegkundige infectieziektebestrijding bij GGD IJsselland. Publicatiedatum: 31-10-2017