Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Feit of fabel?

Op deze pagina staan feiten en fabels over gezondheid toegelicht: wat is een feit? En wat is echt een fabel? Je leest het hieronder. 

'Zonder jas naar buiten: daar word je verkouden van'
Fabel!

Door zonder jas naar buiten te gaan, loop je geen verkoudheid op. Een verkoudheidvirus verspreidt zich onder andere via vochtdruppeltjes in uitgeademde lucht. Dit gebeurt vooral op plekken waar mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bus, trein, kantoor, school etc.). Verkouden worden door zonder jas naar buiten te gaan, is dus een fabel.

Wel kan je weerstand verminderen als je het koud hebt. Dat zit zo: in je luchtwegen liggen bloedvaten. Als je het koud hebt, vernauwen deze bloedvaten zich. Daardoor is de toevoer van afweercellen naar je luchtwegen verminderd. Virussen kunnen zich dan makkelijker vermenigvuldigen. In dit filmpje wordt precies uitgelegd hoe het zit.

Joyce Henzen, Sociaal verpleegkundige Infectieziektebestrijding
Publicatiedatum: 21-12-2018

'Praten over zelfmoord helpt'
Feit!

Elke dag sterven er in ons land vijf mensen door zelfmoord. Hoe verkleinen we dat aantal? Op praten over zelfmoordgedachten rust nog een groot taboe. Terwijl een gesprek juist het verschil kan maken. Maar veel mensen vinden het moeilijk om er over te beginnen. Anke Wammes van 113 Zelfmoordpreventie: “Sommige mensen zijn bang dat ze iemand op het idee brengen door te vragen of hij of zij aan zelfmoord denkt. Dat is niet zo. Dat idee ontstaat niet doordat jij erover begint. De kans is groot dat iemand blij is dat je erover begint, omdat hij of zij dan eindelijk zijn gedachten kan delen.”
Wil je meer weten over 113? Ga dan naar www.113.nl.

GGD IJsselland coördineert het project 113 in de 11 gemeenten in de regio IJsselland onder de projectnaam: Zelfmoord? Praat erover! De kick off voor de samenwerking in dit project was op 12 juni a.s. Lees erover op onze website.

Martine Peppelenbos, projectleider Zelfmoord? Praat erover! - GGD IJsselland
Publicatiedatum: 4 juli 2018

'Van orale seks kun je geen soa krijgen'

Fabel!

Je kunt een soa krijgen via slijmvliescontact, via sperma, voorvocht, vaginaal vocht en bloedcontact. Als je zonder bescherming orale seks hebt, komen de slijmvliezen en vloeistoffen van de vagina/penis in aanraking met de slijmvliezen in je keel. Soa's die je van orale seks kunt krijgen zijn: hiv, herpes, gonorroe, syfilis en chlamydia. Zorg daarom ook tijdens orale seks altijd voor bescherming.

Vera Doorten, Adviseur Seksuele Gezondheid GGD IJsselland
Publicatiedatum: 12-06-2018

'Je kunt je laten inenten om malaria te voorkomen'

Fabel!

Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen. Ga je naar een gebied met malaria? Dan kun je wel malariatabletten slikken om de ziekte te voorkomen. Lees meer in ons nieuwsbericht in het kader van malaria dag over hoe je je kunt beschermen tegen malaria.

'Kussen met je Valentijn is goed voor je tanden'

Feit!

Door intiem te kussen met jouw Valentijn maak je lekker veel speeksel aan. Een (goede samenstelling van je) speeksel helpt bacteriën en dus tanderosie tegen te gaan. Let wel op dat je Valentijn geen griep heeft. Meer weten over tanderosie en de oorzaken daarvan? Kijk dan eens op deze pagina van huisarts.nl

We wensen je een fijne Valentijnsdag toe!

Vera van Doorten, Adviseur Seksuele Gezondheid bij GGD IJsselland. Publicatiedatum: 14-02-2018

'Koolmonoxide kun je ruiken'

Fabel!

Koolmonoxide kun je niet zien, proeven en ruiken. Koolmonoxide staat daarom ook bekend als de sluipmoordenaar. Het is dus heel belangrijk dat je de symptomen van een vergiftiging op tijd herkent:

 

  • De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.
  • Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Lees in ons nieuwsbericht meer over koolmonoxide

Bron: Brandweer Nederland. Publicatiedatum: 07-02-2018

'Tijdens het roken van een sigaret krijg je aceton (nagellakremover) binnen'

Feit!

Vieze stoffen zoals aceton krijg je tijdens het roken van sigaretten binnen. Deze stoffen ontstaan namelijk als de sigaret met tabak en additieven verbrandt. De stoffen die je inademt door het roken van sigaretten zijn zeer schadelijk voor je gezondheid. Oktober is de maand van Stoptober (28 dagen stoppen met roken), alle stoppers: veel succes! Lees hier meer over Stoptober

Bron: RIVM/Trimbos-instituut. Publicatiedatum: 18-10-2017