Dummy Title http://example.com en-gb TYPO3 News Fri, 26 Apr 2024 00:18:58 +0200 Fri, 26 Apr 2024 00:18:58 +0200 TYPO3 EXT:news news-1300 Mon, 22 Apr 2024 14:16:52 +0200 Het tekenseizoen is begonnen /over-de-ggd/nieuws/item/article/het-tekenseizoen-is-begonnen/ Van april tot en met oktober zijn teken weer actief. Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE of FSME). Tegen TBE/FSME kun je je bij de GGD laten inenten. Tegen Lyme is helaas geen vaccin. Je kunt je wel tegen een tekenbeet beschermen. Wat zijn teken? 

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren, in bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland. Teken kruipen op mensen en dieren en bijten zich vast in de huid. Vaak merk je hier niets van. Ben je ‘in het groen’ geweest?  Controleer jezelf en anderen dan op tekenbeten en verwijder hem zo snel mogelijk.

Zo voorkom je een tekenbeet

  • blijf op de paden en loop niet door hoog gras of struikgewas; 
  • draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen); 
  • smeer de onbedekte huid in met een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET
  • kampeer niet aan de bosrand en langs de omzoming van een camping; 
  • vraag de GGD of een vaccinatie tegen tekenencefalitis nodig is (niet mogelijk voor de ziekte van Lyme). 

Toch gebeten door een teek? 

Verwijder de teek zo snel mogelijk. Bekijk het filmpje over hoe je dit doet en wanneer je huisarts moet inschakelen.  

Vakantieplannen? 

Zowel in Nederland als daarbuiten kun je een tekenbeet oplopen. Heb je vakantieplannen voor Europa om daar de natuur in te trekken? Vraag dan bij de GGD na of het nodig is om je te laten vaccineren tegen tekenencefalitis. 

Ziekte van Lyme 

Eén op de 5 teken is besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte komt voor in Nederland en andere landen op het noordelijk halfrond. Op de tekenrader kun je zien hoe actief de teken in Nederland zijn. Meer over de ziekte van Lyme.

Tekenencefalitis (TBE) 

Tekenencefalitis is hersenvliesontsteking en wordt overgedragen door het tekenencefalitis-virus. Je kunt je hiertegen laten inenten bij de GGD. TBE komt vooral voor in grote delen van Duitsland, Oostenrijk en in Oost-Europa. De Aziatische variant komt voor in grote delen van Rusland, Mongolië, Kazachstan en Kirgizstan. In Nederland is de kans op TBE vrij klein. Meer over tekenencefalitis.

Blijf op de hoogte van nieuwtjes en volg het Facebook en Instagram account van GGDReisvaccinaties. Download voor tips en adviezen de gratis app Tekenbeet van het RIVM.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1299 Mon, 08 Apr 2024 08:50:11 +0200 Landelijk onderzoek GGD’en naar gezondheid, welzijn en leefstijl jongvolwassenen van start /over-de-ggd/nieuws/item/article/landelijk-onderzoek-ggden-naar-gezondheid-welzijn-en-leefstijl-jongvolwassenen-van-start/ GGD’en doen samen met het RIVM dit jaar opnieuw onderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar in Nederland. Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 bleek dat meer dan de helft van de jongvolwassenen psychische klachten ervaart en een kwart zich sterk eenzaam voelt. Ook benadrukte dit onderzoek de impact van de coronaperiode op jongvolwassenen. Dit roept interessante vragen op over de langetermijngevolgen van corona en veerkrachtigheid van jongvolwassenen. Deze nieuwe meting doen GGD’en en RIVM met een landelijk online vragenlijstonderzoek: de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024. Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 is een landelijk online vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar die in Nederland wonen. Het onderzoek wordt dit jaar voor de tweede keer uitgevoerd. De eerste keer was in 2022, de resultaten daarvan zijn in maart 2023 gepubliceerd.

Van 8 april tot en met 7 juli 2024 kunnen jongvolwassenen door heel Nederland de online vragenlijst invullen via www.jongerenmonitor.nl. Jongvolwassenen worden bereikt via verschillende sociale media en de GGD’en. In de vragenlijst komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals lichamelijke en mentale gezondheid, leefstijl, middelengebruik, eenzaamheid en de impact van corona.

Meedoen aan het onderzoek

Deelnemers geven informatie die voor het Rijk, GGD’en en gemeenten van belang is om beleid te maken en actie te ondernemen om de gezondheid van de jongvolwassenen te verbeteren. Zo levert de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 een bijdrage aan de gezondheid en het welzijn van jongvolwassenen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongvolwassenen meedoen aan het onderzoek. Meedoen aan het onderzoek is vrijwillig. De antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. Bekijk hier de privacyverklaring.

De resultaten

Alle GGD’en in Nederland vragen de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 op dezelfde manier en in dezelfde periode uit. Omdat alle GGD’en meedoen, zijn er straks resultaten op landelijk, regionaal en (bij voldoende respons) gemeenteniveau. Dit maakt het mogelijk om resultaten te vergelijken. De resultaten van dit vragenlijstonderzoek zijn begin 2025 beschikbaar.

Gezondheidsonderzoek COVID-19

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 is onderdeel van het Gezondheidsonderzoek COVID-19 van Netwerk GOR. Daarin brengen het RIVM, GGD’en, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum de gevolgen van de coronaperiode voor de gezondheid in kaart. Dit doen zij in opdracht van het ministerie van VWS en ZonMw.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1298 Thu, 04 Apr 2024 10:16:18 +0200 1 jaar ouderpanel jeugdgezondheidszorg /over-de-ggd/nieuws/item/article/1-jaar-ouderpanel-jeugdgezondheidszorg/ De zorg die we geven, willen we zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen van ouders en kinderen. Daarom zijn we in 2023 gestart met een digitaal ouderpanel. In 2023 hebben we via het panel twee onderzoeken gedaan: één naar de bereikbaarheid van de jeugdgezondheidszorg en één naar de zichtbaarheid van de jeugdgezondheidszorg. Uitkomsten

Beide panelonderzoeken hebben waardevolle resultaten opgeleverd. Zo gaven jullie onder andere aan:

  • Dat het duidelijk moet zijn waarvoor ouders en jongeren terechtkunnen bij de jeugdgezondheidszorg
  • Dat informatie op de website soms lastig te vinden is
  • Dat jullie graag rechtstreeks vragen willen stellen aan de jeugdgezondheidszorg

Met deze uitkomsten zijn we aan de slag gegaan. Zo zijn we een Instagram-kanaal gestart voor jongeren. Via onze reguliere kanalen gaan we meer onder de aandacht brengen waarvoor je bij de jeugdgezondheidszorg terechtkunt. Informatie over de jeugdgezondheidszorg op onze website hebben we verbeterd en logischer ingedeeld. Zo is informatie makkelijker te vinden. Tot slot gaan we dit jaar aan de slag met een manier waarmee ouders rechtstreeks vragen kunnen stellen aan de jeugdgezondheidszorg.

Deelnemen aan het ouderpanel

Wil jij net als andere ouders ook graag je ervaringen met de jeugdgezondheidszorg delen? En heb je kinderen jonger dan 12 jaar? Meld je dan aan voor ons ouderpanel. Maximaal 3 keer per jaar sturen we je dan een korte vragenlijst. Het invullen van de vragenlijsten kan via de computer, tablet of mobiele telefoon.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1296 Fri, 22 Mar 2024 10:54:31 +0100 Gezonde Schoolkantines in Overijssel in het zonnetje /over-de-ggd/nieuws/item/article/gezonde-schoolkantines-in-overijssel-in-het-zonnetje/ Het was feest gisteren op het Deltion College in Zwolle tijdens de landelijke Dag van de Gezonde Schoolkantine op 21 maart. Tijdens een heus ‘Gezonde Schoolkantine Festival’ besteedden het Voedingscentrum, GGD IJsselland en Jong Leren Eten Overijssel extra aandacht aan een gezonde en duurzame schoolomgeving.  Tijdens het festival reikte wethouder Michiel van Willigen van de gemeente Zwolle 9 gouden en 1 zilveren Schoolkantineschaal uit aan VO en MBO scholen in Overijssel.

Finale Schoolkantine Challenge

Het festival was ook bedoeld ter inspiratie voor scholen die nog willen starten met de Gezonde Schoolkantine en / of voedseleducatie. Daarnaast werd de winnaar bekend gemaakt van de Schoolkantine Challenge. Leerlingen / studenten van 6 VO en MBO scholen mochten in de finale hun zelfbedacht duurzame, gezonde en betaalbare snack bereiden onder leiding van een Deltion-kok en presenteren voor een jury. De leerlingen van het Agnieten College wonnen met hun gezonde kantinesnack ‘Wrappie’. Deze snack voldeed het meeste aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Groen. 

De Gezonde Schoolkantine

Het Gezonde Schoolkantine Festival wordt sinds dit jaar in bijna elke provincie gehouden. Maar liefst 65% van de middelbare- en mbo-scholen in Nederland is actief bezig met een Gezonde Schoolkantine. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.  

]]>
Publiek Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1295 Wed, 20 Mar 2024 10:55:06 +0100 Toegangstaken Beschermd Wonen vanaf 1 april 2024 van GGD naar gemeenten /over-de-ggd/nieuws/item/article/toegangstaken-beschermd-wonen-vanaf-1-april-2024-van-ggd-naar-gemeenten/ Sinds 2015 waren de werkzaamheden voor toegang Beschermd Wonen door de gemeenten belegd bij de Centrale Toegang van de GGD. Vanaf 1 april 2024 gaan gemeenten de werkzaamheden voor de toegang voor beschermd- en begeleid wonen uitvoeren. Wat betekent dit voor inwoners?

Melding beschermd of begeleid wonen
Tot en met dinsdag 26 maart kunnen inwoners een melding doen bij GGD IJsselland. Vanaf woensdag 27 maart kunnen inwoners een melding doen bij de gemeente waar ze wonen. Bekijk de contactgegevens van de gemeenten.

Vragen over beschermd of begeleid wonen
Inwoners kunnen tot en met 26 maart met vragen over beschermd of begeleid wonen terecht bij GGD IJsselland. Vanaf woensdag 27 maart kan dat bij gemeente waar ze wonen.Bekijk de contactgegevens van de gemeenten.

Aanleiding voor de wijziging

Op 16 januari 2023 is het wetsvoorstel ‘woonplaatsbeginsel voor Beschermd Wonen’ ingediend bij de Tweede Kamer. Hierin staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het beschermd wonen van eigen inwoners. Deze verandering was aanleiding voor gemeenten om de toegang beschermd wonen opnieuw in te richten. Er is toen besloten vanaf 1 april 2024 de werkzaamheden voor beschermd wonen lokaal bij de gemeenten te gaan uitvoeren.

]]>
Publiek Professionals Gemeenten
news-1294 Mon, 18 Mar 2024 16:29:34 +0100 Bekijk ons Publieksjaarverslag 2023 /over-de-ggd/nieuws/item/article/bekijk-ons-publieksjaarverslag-2023/ Het Publieksjaarverslag geeft een impressie van een aantal impactvolle projecten waar we afgelopen jaar mee bezig zijn geweest. Mooie voorbeelden hiervan zijn:

 

 

  • Zero Tolerance Day: dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de preventie van meisjesbesnijdenis en goede zorg voor vrouwen die besneden zijn;
  • Nu niet zwanger: een landelijk programma dat mannen en vrouwen in een  kwetsbare situatie ondersteunt bij het nemen van de regie over hun kinderwens, om zo onbedoelde zwangerschappen te voorkomen;
  • Boeren in Beeld: project dat zich inzet voor de mentale gezondheid van boeren en tuinders;
  • Gezonde School: een aanpak om de gezondheid van leerlingen effectief te verbeteren.

Daarnaast komen nog veel meer projecten aan bod. Veel leesplezier! Klik hier om het Jaarverslag te bekijken.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1293 Fri, 15 Mar 2024 17:00:00 +0100 Bescherm je kind tegen voorkombare infectieziekten zoals kinkhoest, mazelen en bof /over-de-ggd/nieuws/item/article/bescherm-je-kind-tegen-voorkombare-infectieziekten-zoals-kinkhoest-mazelen-en-bof/ De vaccinatiegraad in Nederland daalt. Steeds minder mensen laten kun kinderen vaccineren tegen infectieziekten zoals kinkhoest, mazelen en bof. En dat terwijl deze ernstige infectieziekten te voorkomen zijn door een vaccinatie. Daarom roepen wij, net als alle GGD’en in Nederland, ouders op om hun kinderen te beschermen tegen deze voorkombare ziekten.  Uitbraken kinkhoest, mazelen en bof in Nederland

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest neemt de afgelopen maanden snel toe. Sinds november 2023 is er een bof uitbraak gaande in gebieden met een lage vaccinatiegraad midden in het land. En ten slotte baren uitbraken van mazelen in Europa en Nederland zorgen nu de vaccinatiegraad in Nederland onder de 90% ligt. 

Kortom: voorkombare infectieziekten steken de kop op in Nederland. Voorkombaar, omdat er effectieve vaccins bestaan tegen deze ziekten. Maar doordat steeds meer ouders ervoor kiezen hun kinderen niet te laten vaccineren, krijgen deze ziekten weer een kans in Nederland.

Vaccineren beschermt tegen ziekte

In het Rijksvaccinatieprogramma zitten vaccinaties die kinderen beschermen tegen verschillende infectieziekten. Zo beschermt de BMR-vaccinactie tegen bof, mazelen en rodehond. En de DKTP-vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. 

Heeft jouw kind niet alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gehad? Dat kan alsnog. Kinderen kunnen tot 18 jaar een inhaalvaccinatie krijgen. Neem contact op met de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland om een afspraak te maken voor deze vaccinatie. Via telefoonnummer 088 - 443 07 02.

Ben jij ouder dan 18 jaar en wil je de BMR-prik alsnog halen? Neem dan contact op met team Reizigerszorg van GGD IJsselland. Zij bepalen in overleg met jou of en welke vaccinaties voor jou van belang zijn. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Bel voor het maken van een afspraak: 088 - 443 06 33 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 12.00 uur).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over infectieziekten zoals mazelen, kinkhoest en bof op de website van het RIVM. Kijk voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma op de website: www.rijksvaccinatieprogramma.nl

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1292 Mon, 04 Mar 2024 09:33:00 +0100 Week van de Lentekriebels: ‘Weerbaar online’ /over-de-ggd/nieuws/item/article/week-van-de-lentekriebels-weerbaar-online/ Kinderen online weerbaar maken. Dit thema staat centraal tijdens de Week van de Lentekriebels 2024, die op 4 maart begint. Op internet en social media kunnen kinderen te maken krijgen met ongeschikte en ongewenste content. Door hier thuis en in de klas aandacht aan te besteden, leren kinderen om veiliger online te zijn. Het draagt bij aan het voorkomen van online (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Rutgers en de GGD’en organiseren de Week van de Lentekriebels dit jaar voor de 19e keer. Tijdens deze week besteden scholen in het basis- en speciaal onderwijs extra aandacht aan thema’s als weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Met als doel: structureel lesgeven op een manier die aansluit bij de leeftijd en ontwikkeling van kinderen. Scholen doen vrijwillig mee aan de themaweek en kiezen zelf welke lesmaterialen zij gebruiken, passend bij de visie van de school. 

Dit jaar werken Rutgers en de GGD’en samen met expertisecentrum Offlimits, Nederlands Jeugdinstituut, Bureau Jeugd & Media en De Kindertelefoon. Ook is er ondersteunend informatiemateriaal voor ouders ontwikkeld. Hierin lezen zij onder meer welke onderwerpen kunnen worden behandeld in de klas. En hoe ze hier thuis over kunnen praten.

Wil je meer informatie over de Week van de Lentekriebels? Lees het persbericht van Rutgers.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1291 Mon, 04 Mar 2024 09:23:03 +0100 Nieuwe ronde stimuleringsregelingen voor een gezonde leefstijl  /over-de-ggd/nieuws/item/article/nieuwe-ronde-stimuleringsregelingen-voor-een-gezonde-leefstijl-1/ Van 4 maart tot en met 15 april 2024 kunnen scholen in het primair - , gespecialiseerd - en voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs verschillende stimuleringsregelingen aanvragen bij Gezonde School.  Gezonde School maakt samen met onderwijsprofessionals een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten vanzelfsprekend. Gezonde School biedt hiervoor een schoolbrede aanpak waarmee gezondheid terugkomt in de lesstof, in de schoolomgeving, in signalering en in het beleid van de school. Door deze integrale aanpak is de kans op blijvend effect het grootst; gezonde leerlingen en studenten die lekker in hun vel zitten, gezonde keuzes maken en opgroeien tot volwassenen voor wie een gezonde leefstijl wél vanzelfsprekend is.  

Met behulp van de Gezonde School-aanpak en een concreet stappenplan kunnen scholen aan de slag. Makkelijk, wetenschappelijk onderbouwd én in de praktijk bewezen. Een school maakt zelf de keuze met welk gezondheidsthema ze aan de slag gaan. Bijvoorbeeld met Welbevinden, Voeding, Mediawijsheid, Bewegen en sport of Relaties en seksualiteit. Ook krijgen scholen via Gezonde School ondersteuning in de vorm van tijd of geld.   

Zetje nodig? Vraag een regeling aan! 

Van 4 maart tot en met 15 april 2024 kunnen scholen één of meer stimuleringsregelingen bij Gezonde School aanvragen via Mijngezondeschool.nl.  

Met de stimuleringsregeling ontvangt een school een geldbedrag en advies en ondersteuning van een Gezonde Schooladviseur. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor taakuren van een Gezonde Schoolcoördinator, voor de inzet of aanschaf van een activiteit of als bijdrage in de kosten voor deelname aan de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School.  

Maak als school het verschil en geef je leerlingen en studenten dat extra zetje voor een gezonde leefstijl! 

Meer info: Stimuleringsregelingen | Gezonde School 

 

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1290 Tue, 27 Feb 2024 12:15:19 +0100 Kinderen van groep 8 van het Carillon in Zwolle leren gezond eten door ‘Kok in de Klas’ /over-de-ggd/nieuws/item/article/kinderen-van-groep-8-van-het-carillon-in-zwolle-leren-gezond-eten-door-kok-in-de-klas/ Gezond leren eten en zelf koken, dát deden de kinderen van groep 8 van het Carillon in Zwolle dinsdagochtend 27 februari onder begeleiding van kok Gerda van Heiningen. De kookles was het startschot van ‘Kok in de Klas’, een jaarlijks terugkerende activiteit georganiseerd door o.a. Jong Leren Eten Overijssel en GGD IJsselland.  Kok in de Klas

Door mee te doen aan de kookles leren kinderen meer over verschillende smaken en over hoe ze gezonde maaltijden zelf kunnen klaarmaken. Dit jaar is ‘Kok in de Klas’ op 26, 27 en 28 februari op 120 scholen in Overijssel en de rest van Nederland.

Het gerecht

Elk jaar wordt er een nieuw recept bedacht voor het Kok in de Klas evenement. Dit jaar is dat Olé Tabouleh: een salade met o.a. bulgur, groenten en ei. Het recept is gemaakt in samenwerking met kok en boekenschrijver Ramon Beuk. De ingrediënten in het recept zitten allemaal in de Schijf van Vijf. Ramon Beuk geeft het recept een eigen twist. Hij wil de kinderen graag leren hoe je groenten kunt grillen om zo extra smaak toe te voegen aan het gerecht. 

Ook een kok in jouw klas? 

Scholen kunnen ook op een ander moment een kok of gastdocent zoals Gerda van Heiningen (van Wat doen we in de pan) inzetten voor een kookworkshop op school. Op www.jonglerenetenoverijssel.nl staat een overzicht van koks en gastdocenten. Vanaf 4 maart kunnen scholen via de website van jong leren eten een bijdrage van maximaal € 2.000,- aanvragen voor koken op school, maar ook andere activiteiten zoals moestuinieren of excursies. 

Wanneer leerkrachten, op een later moment, zelf aan de slag willen dan kunnen zij gebruik maken van de online versie van Kok in de Klas. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Op de website van Smaaklessen kunnen scholen een voucher van €100 aanvragen om vanaf september de boodschappen te kunnen doen. 

Waarom is koken met kinderen belangrijk?

Uit een advies van de Gezondheidsraad blijkt dat onze manier van eten moet veranderen als we gezonder en duurzamer willen leven. Het advies is om meer plantaardig voedsel te eten dan we nu doen. Om het voedselpatroon te veranderen is het belangrijk dat (jonge) consumenten leren over producten en ook zelf gaan koken. Jong Leren Eten heeft als ambitie dat kinderen en jongeren meer structureel in aanraking komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat ze leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.  

]]>
Publiek Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1289 Thu, 08 Feb 2024 09:03:15 +0100 Fris en fit de lente in? Doe mee met GGD actie 30dagengezonder /over-de-ggd/nieuws/item/article/fris-en-fit-de-lente-in-doe-mee-met-ggd-actie-30dagengezonder/ Na het succes van vorig jaar daagt GGD IJsselland alle inwoners uit de regio weer uit om in maart mee te doen met de actie ‘30dagengezonder’. Deelnemers kiezen zelf een gezonde uitdaging om 30 dagen vol te houden. Ook met kleine veranderingen kom je in actie voor jouw gezondheid! Denk aan elke dag een ommetje maken, koud afdouchen, geen suiker in je koffie, geen werkmail meer in de avond checken of elke dag je smartphone een uurtje uit. Jong en oud kan meedoen. Vorig jaar deden er bijna 8.000 mensen mee aan de actiemaand, waaronder individuele deelnemers, scholen en bedrijven. 71% van de deelnemers hield de uitdaging vol en heeft er positieve ervaringen aan overgehouden. Iedereen kan wel iets bedenken wat voor hen gezonder is. Maar… weten is nog geen doen. In de praktijk is het vaak lastig om te kiezen voor gezonder. Daarom helpt de GGD om samen met veel anderen, in maart in actie te komen voor jouw gezondheid. Dat is veel leuker en het werkt. Belangrijk is dat je kiest voor een concreet haalbare uitdaging die je 30 dagen lang, elke dag uitvoert. Op de website www.30dagengezonder.nl staan verschillende uitdagende ideeën.

Meld je aan met een uitdaging en wij ondersteunen om het vol te houden

Iedereen die woont of werkt in de regio kan zich tot en met 1 maart 2024 aanmelden via de website van 30 dagen gezonder. Na aanmelding ontvang je als deelnemer de hele maand maart inspirerende tips, adviezen en uitnodigingen voor webinars die jou helpen het doel vol te houden en te bereiken. Daarnaast helpen de ervaringen van andere deelnemers. Samen gaat het lukken! Volg de actie ook via social media. 

Alleen of samen! Wie daag jij uit?

Meedoen kan zelf of in een groep. Samen een uitdaging aangaan werkt stimulerend en je houdt elkaar scherp. Een schoolklas kiest bijvoorbeeld om elkaar elke dag een complimentje te geven of in de pauze water te drinken, een gezin spreekt af de hele maand samen gezond te ontbijten. En collega’s gaan bijvoorbeeld tijdens de lunch samen wandelen. Er zijn heel veel dingen die je zelf kunt doen om u gezonder te voelen. En door het samen te doen, motiveren jullie elkaar en houden jullie het vol. Doe ook mee! Je kunt gratis meedoen.

Steeds meer GGD’en doen mee

GGD IJsselland doet hier al 2 jaar aan mee. GGD Gooi- en Vechtstreek, GGD Hollands Noorden, GGD Hart voor Brabant en GGD Zaanstreek-Waterland doen in 2024 ook weer mee aan de actie.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1288 Mon, 05 Feb 2024 09:16:06 +0100 Veel animo voor soa-spreekuur in Hardenberg /over-de-ggd/nieuws/item/article/veel-animo-voor-soa-spreekuur-in-hardenberg/ In januari 2023, nu ruim een jaar geleden, startte GGD IJsselland met een SOA-Sense poli in Hardenberg. Deze poli kwam naast de al bestaande poli’s in Zwolle en Deventer. Het zou in eerste instantie om een pilot van een half jaar gaan. Maar er blijkt voldoende animo voor dit soa-spreekuur in Hardenberg, dus GGD IJsselland blijft het spreekuur aanbieden in Hardenberg.  Carolien Boschma is verpleegkundige Seksuele Gezondheid bij GGD IJsselland en draait de spreekuren op de soa-Sense* poli in Hardenberg. Carolien: “Ik vind het mooi dat er zoveel animo is voor het spreekuur in Hardenberg. Onze regio bestaat uit 11 gemeenten en met deze extra poli in Hardenberg (naast Zwolle en Deventer) hebben we een mooie spreiding in de regio. Inwoners in dit deel van onze regio hoeven nu minder lang te reizen voor een afspraak. Vooral voor jongeren is het mooi dat ze nu ook op een locatie in Hardenberg terecht kunnen met al hun vragen rondom seksuele gezondheid en eventueel een soa test kunnen doen.”

De soa-Sense poli zit bij het consultatiebureau van GGD IJsselland in Hardenberg. Dat zit in het LOC+ gebouw aan de Parkweg 1-7 in Hardenberg. Carolien: “De wachtkamer zit naast de ingang van het consultatiebureau. Hier wachten nu soms ook jongeren die voor een spreekuur met een jeugdverpleegkundige of jeugdarts komen. Voor de soa-Sense poli gebruiken we één van de kamers van het consultatiebureau.”

Je kunt een afspraak maken voor het spreekuur als je vragen hebt over seks of soa of als je je wilt laten testen op soa. Het spreekuur op de soa-Sense poli in Hardenberg is elke donderdagmiddag van 13:00-16:00 uur. Het is alleen op afspraak. Een afspraak maak je telefonisch via 038 - 428 16 00 (bereikbaar tussen 08:00-12:00 uur) of 24/7 digitaal via www.ggdijsselland.nl/soa

* Sense is er voor jongeren tot 25 jaar. Jongeren kunnen hier met verschillende vragen terecht. Bijvoorbeeld met vragen over relaties en (veilig) vrijen, een soa-test, anticonceptie, LHBTI+, seks tegen de zin, of als vrijen niet fijn is. Kijk voor meer informatie over Sense op www.sense.info. 

 
Foto: Carolien Boschma van GGD IJsselland

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1287 Mon, 22 Jan 2024 16:28:09 +0100 Jongeren positief over seks en seksuele diversiteit /over-de-ggd/nieuws/item/article/jongeren-positief-over-seks-en-seksuele-diversiteit/ Jongeren geven hun seksleven gemiddeld een 7 en zijn positief over hoe zij seks beleven. Acht op de tien jongeren genieten erg van seks en negen op de tien jongeren voelen zich fijn tijdens seks met hun laatste sekspartner. Ook staan steeds meer jongeren positief tegenover zichtbaarheid van homoseksualiteit. Dit blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en. In 2012 keurde de helft van de jongens (52%) en een kwart van de meiden (26%) het af als twee jongens elkaar zoenen op straat, in 2023 is dat afgenomen naar een kwart van de jongens (24%) en een op de elf meiden (9%). Naast deze positieve bevindingen zien we op andere vlakken een zorgelijker beeld. Zo ervaart driekwart van de meiden pijn bij de eerste keer vaginale seks, komen meiden veel minder vaak klaar dan jongens, neemt het anticonceptie- en condoomgebruik af en neemt het aantal jongeren dat aangeeft seksueel grensoverschrijdend gedrag mee te maken toe.

Later seks, meer acceptatie voor seks zonder verliefdheid

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren steeds later aan seks beginnen. Met 18,7 jaar heeft de helft van de jongeren ervaring met vaginale seks. In 2017 was dit 18 jaar en in 2012 17 jaar. De leeftijd waarop voor het eerst wordt gemasturbeerd (14,5 jaar) bleef in deze periode vrijwel gelijk. Seks zonder verliefdheid vinden meer meiden nu oké (62%) dan in 2017 (47%) en in 2012 (26%). Voor het eerst denken meiden hier hetzelfde over als jongens.

Plezierverschil jongens en meiden

Meiden ervaren beduidend minder seksueel plezier dan jongens tijdens seks. De eerste keer vaginale seks beschrijft 64% van de jongens als “fijn”, tegenover 28% van de meiden. Dit heeft mogelijk te maken met pijn bij de eerste keer vaginale seks: bij driekwart van de meiden was dit een beetje of zeer pijnlijk. Ook bij latere seksuele ervaringen lopen meiden in seksueel plezier achter op jongens. Zo zeggen jongens vaker (85%) dan meiden (75%) dat ze erg genieten van seks. Ook is er sprake van een orgasmekloof. Met de laatste sekspartner kreeg 85% van de jongens meestal of altijd een orgasme, tegenover 49% van de meiden.

Gebruik pil en condoom nemen af

Het gebruik van anticonceptie is nog steeds hoog. Acht op de tien jongeren gebruiken altijd anticonceptie met de laatste persoon met wie ze vaginale seks hadden. Pilgebruik is sinds 2012 wel afgenomen van 76% naar 46% in 2023. Steeds meer meiden gebruiken het spiraaltje (koper- of hormoon): van 6% in 2012 naar 21% in 2023.

De groep die geen anticonceptie gebruikt, groeit echter ook. Een op de vijf meiden die ooit vaginale seks had, gebruikt geen anticonceptie. In 2012 was dat één op de elf. Meer dan de helft van de meiden die geen anticonceptie gebruiken, wil geen hormonen gebruiken.

Ook het condoomgebruik onder jongeren neemt verder af. In 2017 gebruikte nog bijna driekwart van de jongeren een condoom bij de eerste vaginale seks. In 2023 is dat gedaald naar tweederde. Onder jongeren die geen relatie hadden met hun laatste sekspartner, groeide het deel dat nooit een condoom gebruikte met deze partner. Bij de jongens nam dit toe van 25% in 2012 naar 40% in 2023 en bij de meiden van 36% in 2012 naar 46% in 2023.

Toestemming wordt niet altijd goed ingeschat

Het aantal jongeren dat aangeeft dat ze ooit seksuele grensoverschrijding hebben meegemaakt, is gestegen. Vier procent van de jongens en 20% van de meiden geeft aan weleens gedwongen te zijn tot seksuele handelingen die zij niet wilden. In 2017 was dat nog respectievelijk 2% en 12%. Ruim de helft van de meiden (54%) en een op vier jongens (23%) hebben te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding: van ongewenste aanrakingen tot allerlei vormen van seks tegen de wil. In 2017 was dit respectievelijk 48% en 18%. Dit terwijl de meeste jongeren (94%) aangeven dat ze altijd zeker weten dat de ander ook seks wil. Tien procent van de jongeren geeft aan dat ze dit niet altijd checken. Meestal geven ze hiervoor als reden dat ze dit wel weten zonder dit te checken.

Het onderzoek

Seks onder je 25e 2023 is een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 13 tot 25 jaar (Seks onder je 25e/Leefstijlmonitor, Rutgers & Soa Aids Nederland i.s.m. RIVM en CBS, 2023). Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en. Ruim tienduizend jongeren deden aan het onderzoek mee. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse populatie jongeren van 13 tot 25 jaar door het gebruik van weging.

Op de website van Rutgers lees je het hele onderzoeksrapport en de samenvatting.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1285 Thu, 18 Jan 2024 09:15:00 +0100 Vaccinatie tegen rotavirus voor baby’s /over-de-ggd/nieuws/item/article/vaccinatie-tegen-rotavirus-voor-babys/ Het rotavirus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken. Sinds 1 januari is daarom de vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 kunnen dit druppelvaccin op het consultatiebureau krijgen. Rotavirus

Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen en is heel besmettelijk. Kinderen krijgen koorts, (hevige) diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Een infectie met het rotavirus komt vaak voor bij jonge kinderen. Elk jaar moeten er ongeveer 3.500 kinderen naar het ziekenhuis. Jaarlijks overlijden 5 tot 6 kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie. 

Vaccinatie tegen rotavirus

Om ziekenhuisopnamen en overlijden te voorkomen, zit de vaccinatie tegen het rotavirus sinds 1 januari 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma. Het rotavirusvaccin beschermt kinderen tegen ernstig ziek worden door het rotavirus. De bescherming van het vaccin duurt minimaal 3 jaar. Kinderen zijn hiermee beschermd op de leeftijd waarop zij het meest kwetsbaar zijn.

Vaccinatie via druppels

De vaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels via de mond. Bij GGD IJsselland krijgen baby’s de druppels op het consultatiebureau als ze 6-7 weken oud zijn en nog een keer als ze 10-11 weken oud zijn. De vaccinatie is niet nieuw: sinds 2006 wordt het in steeds meer landen gegeven. In die landen is het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met een rotavirusinfectie flink gedaald. 

Bijwerkingen

Zoals bij elke vaccinatie kunnen er bijwerkingen zijn na een vaccinatie met het rotavirusvaccin. Kinderen voelen zich dan niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Dat is minder erg en duurt korter dan de klachten die door het virus ontstaan. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn. Die staan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

 

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1286 Mon, 15 Jan 2024 16:11:00 +0100 Pas op met Kwik! /over-de-ggd/nieuws/item/article/pas-op-met-kwik/ In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kun je erg ziek van worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje

Bij de GGD merken we dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben.  Én dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een kat die een barometer van een kastje stoot of iemand die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk stoot….de kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch.

Voorkom hoge kosten

Vooral in een barometer zit veel kwik en het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn.

Breng kwik naar het chemisch afval

Voorkom ongelukken met kwik. Heb je oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het chemisch afval bij jouw milieustraat!

Meer weten over kwik?

Op de website GGDLeefomgeving.nl lees je alles over kwik en het ervaringsverhaal van Gerda en Monique. Hun kwikbarometers gingen kapot en dat had grote gevolgen.

]]>
Publiek
news-1282 Thu, 28 Dec 2023 13:54:57 +0100 Vakantiebeurs 2024: In een dag de wereld rond! /over-de-ggd/nieuws/item/article/vakantiebeurs-2024-in-een-dag-de-wereld-rond/ Onbezorgd genieten van je vakantie, nieuwe culturen ontdekken, lekker eten, bijzondere dieren zien; alle ingrediënten om mooie herinneringen te maken. Gezond weer thuis komen maakt de reis nog fijner. Van 11 tot en met 14 januari 2024 staat de GGD samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane op het ‘Rijksoverheidsplein’ op de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht.  De Vakantiebeurs vindt plaats van 11 tot en met 14 januari in de Jaarbeurs in Utrecht. Je vindt het Rijksoverheidsplein in hal 7. Je kunt daar al je vragen stellen over wat mee mag over de grens, wat je kunt doen bij problemen in het buitenland en natuurlijk welke vaccinaties je nodig hebt. Heel gemakkelijk: alle informatie voor een goede reisvoorbereiding op één plein. 

In onze GGD-stand krijg je informatie van deskundige GGD-verpleegkundigen over:

  • vaccinaties op reis;
  • veilig eten en drinken, muggen, hygiëne, diarree op reis;
  • ziekten door dieren overgebracht, zoals rabiës, leptospirose, tekenencefalitis, malaria, dengue, schistosomiasis (zwemmen in zoet water).

Download de apps!

Elke reiziger raden we aan om 2 apps op de telefoon te zetten tijdens de reis:

  • de app GGDreistmee, waarin je alle gezondheidsinformatie voor op reis vindt;
  • de Reisapp van het Ministerie van Buitenlandse zaken en de Douane. 

Zien we jou ook op de Vakantiebeurs? 11-14 januari 2024. GGD: daar kun je mee op reis! 

]]>
Publiek
news-1281 Fri, 22 Dec 2023 12:41:53 +0100 Regioplan Samen Gezond IJssel-Vecht /over-de-ggd/nieuws/item/article/regioplan-samen-gezond-ijssel-vecht/ Op 21 december hebben zorgverzekeraar Zilveren Kruis, verschillende zorg- en welzijnsorganisaties (waaronder GGD IJsselland) en acht gemeenten in de regio IJssel-Vecht een gezamenlijk regioplan opgeleverd. In dit plan staan maatregelen die de partijen willen gaan nemen om zorg in de toekomst toegankelijk, hoogwaardig en betaalbaar te houden. Als de colleges van B&W van de acht gemeenten formeel akkoord gaan, gaan de partijen de komende jaren samen werken aan de uitvoering van dit regioplan. Astrid Schulting zette gisteren namens GGD IJsselland haar handtekening onder de doelen. Astrid: "Het regioplan legt een mooie basis voor de transformatie en nieuwe vormen van samenwerking die nodig zijn in de zorg. Transformeren begint met gezond leven (positieve gezondheid) en preventie en dat is in dit plan uitstekend neergelegd. Nu is het zaak om met elkaar de daad bij het woord te voegen en plannen te vertalen naar Doen! Ik heb alle vertrouwen dat we binnen de coalitie gezond leven hieraan inhoud gaan geven."

Waarom een gezamenlijk regioplan?

De vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe. Onder andere omdat de regio IJssel-Vecht (met nu 379.910 inwoners) flink vergrijst. Tegelijkertijd is er een tekort aan werknemers in de zorg- en welzijnssector, en zijn er steeds minder (potentiële) mantelzorgers. Als we op de huidige weg doorgaan wordt de druk op zorg- en welzijnsorganisaties alsmaar groter, en kan niet iedereen meer rekenen op goede en tijdige ondersteuning. Daarom werken Zilveren Kruis, zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten onder de noemer Samen Gezond IJssel-Vecht samen aan een regionale aanpak.

In het regioplan staan de doelen van Samen Gezond IJssel-Vecht beschreven. Die doelen zijn ontwikkeld in zes coalities, waarin professionals van Zilveren Kruis, zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten hebben nagedacht over de uitdagingen én oplossingen rondom zes thema’s: Gezond leven & preventie, Mentaal welbevinden, Vitaal ouder worden, Zorginnovatie en transformatie, Digitalisering en Arbeidsmarkt. In het regioplan beschrijft elke coalitie wat ze gaat doen om zorg en ondersteuning de komende vier jaar beter in te richten.

Bewuste inwoners

In het regioplan staat een stevig pakket doelen. Zo wordt bijvoorbeeld ingezet op meer ruimte voor leren en ontwikkelen voor zorgprofessionals. En voorziet het plan in een aanpak om de mentale vaardigheden in de samenleving te versterken, zodat mensen minder snel professionele psychische hulp nodig hebben. Ook worden inwoners gestimuleerd om gezonde keuzes te maken, door de gezonde keuze overal binnen handbereik te brengen. En innovaties op het gebied van digitalisering zijn essentieel: Die kunnen een grote bijdrage leveren aan de toegankelijkheid van zorg, bijvoorbeeld door het creëren van één digitale voordeur voor inwoners. 

Een belangrijk speerpunt is bewustwording en zelfregie bij inwoners. Hen uitdagen om zelf de touwtjes in handen te nemen ontlast de zorg. En het geeft patiënten de ruimte om zorg vorm te geven op een manier die past bij het leven dat zij leiden. Zorgprofessionals gaan meer aansluiten op de eigen regie van inwoners met een ondersteuningsvraag. En ook innovaties als digitale zelftriage kunnen zelfregie bevorderen en de druk op de zorg verminderen. 

Bekijk het regioplan Integraal Zorgakkoord regio IJssel-Vecht: Samen Gezond IJssel Vecht

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1280 Tue, 19 Dec 2023 11:34:56 +0100 Het dagelijks bestuur heeft het geactualiseerde Productenboek van 2024 vastgesteld /over-de-ggd/nieuws/item/article/het-dagelijks-bestuur-heeft-in-de-vergadering-van-14-december-2023-het-geactualiseerde-productenboek-ggd-ijsselland-2024-vastgesteld/ In de gemeenschappelijke regeling van GGD IJsselland - de juridische basis voor de samenwerking van onze gemeenten - is opgenomen dat het algemeen bestuur één keer per bestuursperiode de inhoud en het niveau van de uitvoering van de wettelijke taken van GGD IJsselland vaststelt. Dit gebeurt aan hand van de beschrijving van de basisproducten in het productenboek GGD IJsselland aan het begin van de nieuwe zittingsperiode van het algemeen bestuur. Dus elke vier jaar. Het productenboek is een document dat een bepaalde situatie beschrijft.

In de huidige maatschappelijke dynamiek doen zich binnen een bestuurstermijn van vier jaar ontwikkelingen voor die van invloed zijn op ‘de wettelijke taken’ van GGD IJsselland. Soms vallen taken weg of krijgt de GGD nieuwe taken, zijn wijzigingen nodig als gevolg van wet- en regelgeving en vinden accentverschuivingen plaats op grond van de bestuurlijke keuzes voor de komende bestuursperiode. De vierjaarlijkse cyclus van ‘vaststellen’ van de basistaken door het algemeen bestuur moet in deze context worden bekeken. Om een actueel beeld te hebben van de situatie stelt het dagelijks bestuur jaarlijks een actuele versie van het productenboek vast. Dit heeft het dagelijks bestuur in december 2023 gedaan.

Productenboek van GGD IJsselland 2024

In de Planning en &Control-cyclus geven instrumenten als de Agenda Publieke Gezondheid en de voorjaarsbestuursrapportage de inkleuring van het beleid voor de verschillende taken van de organisatie. Het productenboek en de andere instrumenten gezamenlijk geven een goed beeld van de reguliere taken waar de GGD mee bezig is.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1279 Mon, 18 Dec 2023 11:02:47 +0100 Kenniswerkplaats zet in op meer begrip voor onbegrepen gedrag /over-de-ggd/nieuws/item/article/kenniswerkplaats-zet-in-op-meer-begrip-voor-onbegrepen-gedrag/ De term ‘verward gedrag’ hoor je nog vaak als het gaat om gedrag of uitspraken van mensen met een psychiatrische aandoening, een verstandelijke beperking of dementie. De term wordt als stigmatiserend ervaren, vooral omdat dit gedrag lang niet altijd tot overlast leidt. Onbegrepen gedrag is daarom een beter passende term. In regionale kenniswerkplaatsen onbegrepen gedrag werken verschillende partijen samen aan meer begrip voor mensen met onbegrepen gedrag. In september is de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag regio IJsselland van start gegaan. GGD IJsselland en Hogeschool Windesheim dragen zorg voor projectleiderschap en inhoudelijke coördinatie

Kenniswerkplaats onbegrepen gedrag IJsselland

De kenniswerkplaats versterkt initiatieven die er al zijn en zorgt voor uitwisseling en verbinding. Betrokkenen zijn professionals, maar ook de mensen met onbegrepen gedrag en hun familieleden, verzorgers, buren en omwonenden. Het doel daarvan is onbegrip te verminderen, verwaarlozing te voorkomen en samenwerken en samenleven te versterken.

Bronnen van kennis bij elkaar brengen

Het lectoraat GGZ en Samenleving van Hogeschool Windesheim draagt bij met participatief actie-onderzoek. Met deze onderzoekswijze werken zij, samen met alle betrokkenen, aan verbetering en aan kennisontwikkeling. Lector Alie Weerman: “In de praktijk zien we vaak dat er geen integrale aanpak is om iemand met onbegrepen gedrag adequaat te helpen. Bijvoorbeeld doordat instanties langs elkaar heen werken. Ook zie je dat niet alle vormen van kennis goed gebruikt worden. In de werkplaats komen alle bronnen van kennis bij elkaar: van wetenschappelijke kennis tot professionele kennis en van beleidskennis tot ervaringskennis. De laatste bron, ervaringskennis, krijgt hierbij extra aandacht.”

Ervaringsdeskundigen op het gebied van onbegrepen gedrag hebben vaardigheden opgedaan om hun eigen ervaringskennis in te zetten én door te geven aan anderen. Alie: ”Mensen die onbegrepen werden en nu ervaringsdeskundig zijn, kunnen vaak goed aangeven wat echt nodig is. Door de bronnen te verbinden kan er met en van elkaar worden geleerd en verbeteren we de inclusie van mensen met onbegrepen gedrag.” Ina van Oostenbrugge, projectleider kenniswerkplaats IJsselland vult haar aan: “Vertellen om te verbinden. Dat is écht de kracht van het participatief actiegericht werken”.

Samenwerking

De organisaties die samenwerken in de kenniswerkplaats regio IJsselland zijn: GGD IJsselland, hogeschool Windesheim, RIBW, Stichting Focus, gemeente Zwolle, gemeente Zwartewaterland, Travers Welzijn, Tactus Verslavingszorg, Zilveren Kruis, Leger des Heils, deltaWonen en Dimence Groep. De subsidieverstrekker is ZonMw.

Lees meer over de kenniswerkplaats onbegrepen gedrag regio IJsselland.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1278 Thu, 07 Dec 2023 09:32:48 +0100 GGD IJsselland werkt samen met de GroeiGids /over-de-ggd/nieuws/item/article/ggd-ijsselland-werkt-samen-met-de-groeigids/ GGD IJsselland werkt vanaf 1 november samen met de GroeiGids. Heb jij vragen over de ontwikkeling, gezondheid of opvoeding van jouw kind? Alle tips en betrouwbare informatie vind je hier overzichtelijk terug. Van zwangerschap tot puberteit. Lees meer op www.groeigids.nl of download de app!

Op de GroeiGids app volg je de groei en ontwikkeling van jouw kind of zwangerschap. Ontvang berichten met informatie en tips die passen bij de leeftijd van je kind of fase van je zwangerschap. Je kunt de app dus direct gebruiken, tot je kind 18 jaar is.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten
news-1277 Wed, 06 Dec 2023 09:18:42 +0100 Veel gezondheidsschade door luchtvervuiling in Gelderland en Overijssel /over-de-ggd/nieuws/item/article/veel-gezondheidsschade-door-luchtvervuiling-in-gelderland-en-overijssel/ De lucht in Gelderland en Overijssel is schoner dan een aantal jaren geleden. Toch zorgt luchtvervuiling nog steeds voor grote schade aan de gezondheid. Dit blijkt uit een terugkerend onderzoek van de GGD’en in Gelderland en Overijssel. De GGD’en keken daarvoor naar de meest recente cijfers over luchtkwaliteit uit 2021. Lees het hele nieuwsbericht en bekijk het rapport op de IJssellandscan.

]]>
Gemeenten
news-1275 Fri, 24 Nov 2023 12:33:45 +0100 Inspirerende netwerkbijeenkomst suïcidepreventie  /over-de-ggd/nieuws/item/article/inspirerende-netwerkbijeenkomst-suicidepreventie/ Gistermiddag en -avond was de netwerkbijeenkomst suïcidepreventie. Zo’n 150 professionals lieten zich informeren en inspireren om zich in te zetten voor suïcidepreventie. De bijeenkomst werd georganiseerd door GGD IJsselland, in samenwerking met Hogeschool Windesheim en 113 zelfmoordpreventie.  Marleen Engelbarts van GGD IJsselland kijkt tevreden terug op de bijeenkomst: “Mooi om te zien dat zo veel professionals in onze regio bij de bijeenkomst aanwezig waren en zich inzetten voor suïcidepreventie. Een netwerkbijeenkomst zoals deze is belangrijk om contacten te leggen, van elkaar te horen, te leren, te kijken hoe we nog beter kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken. Want suïcidepreventie is van ons allemaal. Ik vind het belangrijk dat we vanuit GGD IJsselland, samen met partnerorganisaties, dit onderwerp op de kaart blijven zetten.”

Zelfmoord? Praat erover! 

GGD IJsselland, netwerkpartners en de 11 gemeenten in de regio zetten zich in om het aantal zelfdodingen in de regio te verminderen. Sinds 2018 loopt daarom het programma 'Zelfmoord? Praat erover!'. Deze netwerkbijeenkomst is een onderdeel van dit programma. Kijk voor meer informatie op www.ggdijsselland.nl/zelfmoordpreventie.

]]>
Publiek Professionals Gemeenten
news-1272 Thu, 16 Nov 2023 14:44:10 +0100 Coronaprik 2023 nog tot en met 23 december in regio IJsselland /over-de-ggd/nieuws/item/article/coronaprik-2023-nog-tot-en-met-23-december-in-regio-ijsselland/ Mensen van 60 jaar en ouder, zorgmedewerkers met direct patiëntencontact en mensen die jaarlijks uitgenodigd worden voor de griepprik, kunnen in de regio IJsselland op verschillende locaties nog tot en met 23 december de coronaprik halen bij de GGD. Met de coronaprik brengen zij hun bescherming tegen ernstig ziek worden door corona weer op peil. 60-plussers hebben hierover een brief van het RIVM in de bus gehad, of ontvangen deze binnenkort. Soms staat er een ingeplande afspraak bij de GGD in de brief. Voor zwangeren en voor mensen met een verwijzing van een medisch specialist, geldt dat zij ook in heel 2024 de coronaprik kunnen krijgen. Valt u binnen de doelgroep, hebt u nog geen afspraak en wilt u wél de coronaprik?

Ga dan direct naar planjeprik.nl (of bel met 0800-7070) en maak een afspraak. U kunt tot en met 23 december bij de GGD IJsselland terecht. Daarna is de najaarsronde voorbij en kunt u op de meeste GGD-priklocaties geen coronaprik meer halen. Kijk op onze website om precies te zien tot wanneer, waar en hóe u binnen uw regio de coronaprik kunt krijgen.

Het is belangrijk om tijdig een afspraak in te plannen: naarmate het einde van het jaar in zicht komt, zullen steeds meer locaties sluiten of maar beperkt geopend zijn. In Zwolle is voldoende plek.

Coronaprik aan huis

Kunt u niet zelfstandig én niet met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie komen? Dan kunt u tot en met 8 december via het nummer 0800-2077 met de GGD overleggen of u eventueel de coronaprik aan huis kunt krijgen.

]]>
Publiek Professionals Scholen & Kindercentra Gemeenten